Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, apărută sâmbătă în Monitorul Oficial, a fost instituită o taxă pe activele financiare ale băncilor. Prevederile privind această taxă, din ordonanța menționată, vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.
Totuși, taxa va fi aplicabilă și exigibilă doar dacă ROBOR va depăși valoarea de referință. Aceasta este stabilită la 2% (spre deosebire de forma de proiect a ordonanței, unde valoarea de referință era ROBOR 1,5%). Iar ROBOR va fi cel stabilt la trei și la șase luni, ratele fiind calculate și publicate de Banca Națională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. În același timp, stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză și se publică pe site-ul acestei instituții.
În condițiile în care rata de referință va fi depășită, taxa va fi datorată după cuantumul punctelor procentuale cu care a fost depășită rata de 2%. Astfel, va fi vorba de următoarele taxe:
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR va fi până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota taxei va fi de 0,1%;
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR va fi între 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota taxei va fi de de 0,2%;
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR va fi între 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota taxei va fi de 0,3%;
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR va fi între 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota taxei va fi de 0,4%;
- dacă media trimestrială ROBOR va fi cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei va fi de 0,5% (prevederea este mult mai favorabilă față de cea stabilită inițial, care prevedea o taxă progresivă la fiecare depășire predeterminată).
La fel ca în cazul valorii de referință, taxele aplicabile, în funcție de depășirea valorii de referință, vor fi mai favorabile băncilor, comparativ cu cele propuse prin proiectul inițial de ordonanță.
Din punct de vedere al momentului de virare al taxei, aceasta va fi datorată până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se va datora taxa.
Atenție! Taxa pe activele financiare va fi considerată cheltuială deductibilă la stabilirea impozitului pe profit.
Rolul taxei, astfel cum reiese din nota de fundamentare a proiectului care a stat la baza acestor prevederi din OUG nr. 114/2018, va fi de a controla ROBOR (rata dobânzii, pe o anumită perioadă de timp, pentru creditele în lei, în cazul împrumutului între băncile comerciale).
Scopul controlării ROBOR ar fi de a preveni riscurile creditelor neperformante care pot fi amplificate din cauza măririi ROBOR (însă acest lucru nu a mai fost preluat în preambulul ordonanței, în cadrul acesteia existând doar un paragraf succint unde se face referire la taxa pe activele financiare ale instituțiilor bancare).
Taxa pe active era denumită inițial în proiectul de OUG taxă pe lăcomie, însă în actul final scrie doar taxă pe activele financiare. Inițial, aceasta urma să se aplice și IFN-urilor, dar Guvernul s-a răzgândit și a decis să o aplice exclusiv băncilor.
Comentarii articol (1)