Taxa pe activele financiare ale băncilor trebuie declarată trimestrial prin intermediul formularului 100 - Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat. Așa reiese din prevederile Ordinului Fiscului nr. 426/2019, care a apărut pe 21 februarie 2019 în Monitorul Oficial și deja se aplică de la data publicării.
„Taxa se claculează și se declară trimestrial, până pe data de 25 a lunii următoare trimestrului încheiat, dată până la care trebuie efectuată și plata. Ordinul Fiscului nr. 426/2019 modifică nomenclatorul obligațiilor ce se achită la bugetul de stat cu această taxă, situație pentru care instituțiile financiare vor utiliza formularul 100 pentru declararea taxei pe activele financiare”, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența într-o informare remisă recent redacției noastre.
În același timp, ordinul citat prevede că, în afară de taxa pe active, formularul 100 trebuie folosit pentru declararea noii taxe lunare datorate de organizatorii de jocuri de noroc online. Taxa pe jocuri online trebuie declarată și achitată lunar, începând cu februarie 2019 pentru ianuarie 2019.
Declarația 100 se completează cu ajutorul programului de asistență al Fiscului și se transmite online. În acest sens, versiunea electronică a declarației 100 a fost actualizată joi și poate fi folosită deja pentru taxa pe active și taxa lunară pentru jocurile de noroc online.
Taxa pe lăcomie se plătește de patru ori pe an
Taxa pe activele financiare se aplică trimestrial, ceea ce înseamnă că trebuie plătită de patru ori pe an, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018.
„Taxa pe active se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor (...) asupra activelor financiare ale contribuabilului existente la sfârșitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt înregistrate în evidența contabilă, ajustate, după caz, potrivit reglementărilor contabile aplicabile”, scrie în ordonanță.
Așadar, după cum este subliniat în act, băncile sunt obligate să calculeze, să declare și să plătească trimestrial taxa pe active, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului vizat. Asta înseamnă că, pentru 2019, taxa pe lăcomie trebuie achitată până la:
- 25 aprilie 2019, pentru trimestrul I;
- 25 iulie 2019, pentru trimestrul II;
- 25 octombrie 2019, pentru trimestrul III;
- 27 ianuarie 2020, pentru trimestrul IV.
Băncile trebuie să achite taxa pe activele financiare atunci când media trimestrială ROBOR depășește pragul de referință de 2%.
„Media trimestrială ROBOR se stabilește pe baza ratelor ROBOR la 3 luni și la 6 luni, calculate și publicate de Banca Națională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză și se publică pe site-ul acestei instituții”, este explicat în actul Guvernului.
Cota de impozitare diferă în funcție de depășirea pragului de referință, după cum urmează:
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale peste pragul de referință, cota este de 0,1%;
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51 - 1 punct procentual peste pragul de referință, cota este de 0,2%;
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 - 1,5 puncte procentuale peste pragul de referință, cota este de 0,3%;
- dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 - 2,0 puncte procentuale peste pragul de referință, cota este de 0,4%;
- dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe active este de 0,5%.
Redacția noastră a scris mai multe articole despre taxa pe active și efectele negative pe care le-ar putea avea atât pentru companiile din România, cât și pentru cetățeni.