În primul rând, un angajator nu poate să dispună o delegare mai lungă decât limita legală - 60 de zile calendaristice, în 12 luni. Dacă încheie un act adițional, unde dispune o delegare mai lungă de această limită, riscă amendă contravențională de la 2.000 la 5.000 de lei, din cauză că a stipulat ceva contrar dispozițiilor legale.
Pe de altă parte, dacă angajatorul sancționează un angajat pentru că a refuzat delegarea (deși acesta a refuzat-o în mod temeinic - poți citi mai multe despre posibilitatea de refuz a delegării, pentru motive obiective și temeinice, aici) sau pentru că nu a acceptat prelungirea acesteia peste limita legală, riscă posibilitatea contestării măsurii, de către salariatul vizat de sancțiunea disciplinară, în instanță.
Iar o astfel de contestație ar fi admisă, din cauza sancționării fără temei a angajatului (acesta acționând conform drepturilor sale), ceea ce ar putea duce, pe lângă anularea deciziei de sancționare, și la alte măsuri reparatorii (despăgubiri, de exemplu).
Aceste probleme pot apărea în contextul dispunerii delegării și apariției unui motiv care nu mai justifică delegarea sau prelungirea acesteia. Însă pot apărea probleme și din momentul dispunerii unei delegări permise.
De exemplu, pentru delegare, angajatul este îndreptățit la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare. Dacă angajatorul le refuză, acesta poate fi obligat la plata lor, în instanță.
Însă, aceasta nu este singura problemă legată de astfel de cheltuieli care poate apărea. De asemenea, mai pot exista probleme legate de fiscalitate. De exemplu, indemnizația de delegare, dacă depășește 50 de lei, pe zi, în țară, poate fi impozitată și, pentru ea, pot fi datorate contribuții sociale. În afara țării, limita diferă în funcție de țara unde se dispune delegarea. Poți citi mai multe despre acest subiect, aici.
În schimb, chiar dacă nu există limită maximă, pentru neimpozitare și nedatorare de contribuții sociale, din punct de vedere fiscal, cu privire la cheltuielile de transport și de cazare, acestea vor trebui dovedite, oricum, că au fost făcute în scopul declarat.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.