Gradul de sănătate mintală cu care ieși din respectiva încercare este condiționat de câteva reguli simple de igienă, pe care te rog să le vezi mai jos. În mod evident, lista poate deveni mai lungă sau mai scurtă, în funcție de idiosincraziile fiecăruia, dar mă încumet să cred că cele zece puncte de care facem azi vorbire își pot face datoria absolut onorabil.
1. Nu asculta melodii triste. Cu toate că așa pare, ele nu au fost scrise pentru tine sau despre tine. Iar suferința ta nu e originală, ci doar unică în sensul în care trebuie să o înduri personal, nu prin procură. Plus că te videază de energie. Complet.
2. Nu-ți schimba dramatic toate rutinele zilei – te vei istovi și vei resimți o senzație de singurătate și de îndepărtare de propria persoană, ăsta fiind lucrul de care chiar nu ai nevoie acum.
3. Nu te înfige în ciocolate, înghețate și gogoși pe fond de Netflix. La șase dimineața când vei merge în fine la culcare, vei fi doar mai gras și mai nervos decât o meriți. La fel după cum merită să stai departe de alcool, care și el cauzează mult mai puțină vindecare decât dureri de cap. La propriu.
4. Nu face research după noutăți cu privire la celălalt. Nu faci decât să îți prelungești expunerea la el/ea, iar realitatea despărțirii va fi cu mult mai târziu asimilată. Ceea ce nu e bine, crede-mă pe cuvânt.
5. Nu vorbi la infinit cu prietenii/confidenții despre asta. E adevărat că a împărtăși mai reduce din povară, însă, ca orice exces, discuțiile interminabile și analizele firului de păr nu aduc nimic ajutător situației. Ba chiar au potențialul să reveleze motive la care nu te-ai fi gândit pentru a fi cu muuult mai trist decât deja ești.
6. Nu petrece ore prea multe studiind profilul de Facebook al celuilalt. Motivele pentru care nu mai sunteți împreună nu sunt acolo, iar căutarea validării deciziei în acest mod este tardivă.
7. Nu da block telefonic celuilalt, și nici nu îl suna compulsiv ori ce câte ori ți se pare că ai găsit un motiv să o faci. Ambele extreme nu fac decât să arate gradul de imaturitate în care te bălăcești, și vor încetini surprinzător de mult procesul de vindecare în sine.
8. Nu deveni dramatic – tot pe Facebook - și nu abuza de considerațiuni tristoide asupra faptului că suferi și ești neînțeles și că oricum nu meritai așa ceva. Oarecum ca și la punctul unu de mai sus, adu-ți aminte că unicitatea nu e de partea ta. Și că peste șase luni vei regreta aceste aventuri în țara lui Zuckerberg.
9. Nu asasina cu vizite îndelungi sau cu cafele prelungite pe cei câțiva oameni cărora le pasă de tine suficient să te întrebe cum ești. Fii zgârcit cu timpul lor, în așa fel încât să nu îi faci să regrete că te cunosc...
10. Nu face schimbări decisive de vestimentație/coafură/machiaj. Cel mai probabil vei cădea într-un penibil greu de ignorat de toți cei din jur. Părul roșu ca focul nu a ajutat nimănui la vindecare, și cu atât mai puțin achizițiile vestimentare din cu totul alt film decât cel cu care i-ai obișnuit pe cunoscuți.
Dacă ai reușit să eviți circa două luni consecutiv ispitele de mai sus, șansele la sănătatea mintală tocmai ți s-au dublat. Plus că îți vei putea arăta fața în public cu ceva mai puțină jenă. Ceea ce e foarte important pe termen lung, ai să vezi.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (0)