După cum stabilește Codul muncii, în cazul în care un salariat nu își poate lua toate zilele de concediu de odihnă la care are dreptul într-un an, acesta are, în continuare, dreptul să le ia.
Mai exact, legislația muncii în vigoare stabilește că în cazul în care salariatul, "din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual".
Astfel, dacă un angajat mai are zile de concediu de odihnă din 2018, el poate să beneficieze de acestea începând din ianuarie 2019 și până la sfârșitul lunii iunie 2020. În mod evident, durata concediului de odihnă din 2019 sau 2020 al unui salariat nu este afectată de zilele libere neluate în 2018.
Atenție! Firmele nu pot compensa în bani zilele de concediu neluate de salariați. Acest lucru este posibil doar atunci când încetează contractul individual de muncă dintre angajat și angajator, din moment ce salariatul chiar n-ar mai putea să-și ia liberele respective la compania de la care pleacă.
Comentarii articol (1)