Prin inspecția fiscală se urmărește în 2019 verificarea corectitudinii declarațiilor fiscale, precum și a respectării legislației fiscale și contabile.
„Inspecția fiscală reprezintă activitatea ce are ca obiect verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor în legătură cu stabilirea obligațiilor fiscale de către contribuabil/plătitor, respectării prevederilor legislației fiscale și contabile, verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente, stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale”, prevede actul normativ.
Printre altele, în cadrul inspecției sunt examinate documentele din dosarul fiscal al companiei, se verifică concordanța dintre datele din declarațiile fiscale și cele din evidența contabilă și fiscală sau se verifică locurile în care sunt desfășurate activitățile ce produc venituri impozabile ori în care se află bunurile impozabile.
O inspecție fiscală poate fi generală sau parțială, efectuarea acesteia fiind decisă în funcție de analiza de risc a autorităților. Iar referitor la metodele de control, putem vorbi de inspecția prin sondaj, inspecția exhaustivă și inspecția electronică.
„Inspecția fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale. Selectarea perioadelor care vor fi supuse inspecției fiscale se efectuează de organul fiscal în funcție de riscul fiscal identificat. Inspecția fiscală se poate extinde (...) și asupra celorlalte perioade fiscale neverificate”, este explicat în Codul de procedură fiscală.
Durata unei inspecții fiscale este stabilită în funcție de obiectivele urmărite de autorități. Însă aceasta poate fi de maximum 180 de zile pentru firmele mari (și firmele cu sedii secundare, fără să conteze mărimea), de maximum 90 de zile pentru firmele mijlocii sau de maximum 45 de zile pentru firmele mici.
Cum se desfășoară o inspecție fiscală în 2019
Normele în vigoare prevăd că activitatea de inspecție fiscală este organizată și desfășurată având la bază programe anuale, trimestriale și lunare. Inspecția se face o singură dată pentru fiecare tip de creanță fiscală și pentru fiecare perioadă impozitată.
Spre deosebire de controlul inopinat, inspecția fiscală trebuie anunțată în prealabil. Mai precis, firma trebuie să primească o înștiințare în scris sub forma unui aviz de inspecție fiscală, fie cu 30 de zile în avans (companiile mari), fie cu 15 zile în avans (companiile medii și mici). În acest punct, firma poate cere, o singură dată, amânarea verificării.
„La începerea inspecției fiscale, organul de inspecție fiscală trebuie să prezinte contribuabilului/plătitorului legitimația de inspecție și ordinul de serviciu semnat de conducătorul organului de inspecție fiscală. Începerea inspecției fiscale trebuie consemnată în registrul unic de control ori de câte ori există obligația ținerii acestuia”, este punctat în Codul de procedură fiscală. De precizat că data începerii este cea menționată în registrul unic de control.
„Contribuabilul/Plătitorul are obligația să colaboreze la constatarea stărilor de fapt fiscale. Acesta este obligat să dea informații, să prezinte la locul de desfășurare a inspecției fiscale toate documentele, precum și orice alte date necesare clarificării situațiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal. Pe toată durata exercitării inspecției fiscale contribuabilul/plătitorul are dreptul de a beneficia de asistență de specialitate sau juridică”, mai scrie în Cod.
În mod obișnuit, inspecția fiscală se face în spațiile de lucru ale companiei, aceasta din urmă fiind obligată să asigure un loc adecvat desfășurării verificărilor. Dacă nu se poate pune la dispoziție un asemenea spațiu, inspecția se poate desfășura la sediul Fiscului sau în alt loc stabilit de comun acord. Totuși, inspectorii oricum au dreptul să verifice locurile în care se desfășoară activitatea sau cele în care sunt ținute bunurile impozabile.
Deși, în principiu, inspecția se face în timpul programului de lucru al firmei, aceasta poate fi desfășurată și în alt interval orar (cu acordul ambelor părți).
„Rezultatul inspecției fiscale se consemnează, în scris, într-un raport de inspecție fiscală, în care se prezintă constatările organului de inspecție fiscală din punctul de vedere faptic și legal și consecințele lor fiscale”, se arată în lege. Raportul este întocmit la încheierea inspecției fiscale, iar în baza acestuia sunt emise decizii de impunere, decizii de nemodificare a bazelor de impozitare sau decizii de modificare a bazelor de impozitare, ce sunt comunicate ulterior firmelor.
Comentarii articol (0)