Specialiștii în fiscalitate avertizau încă din 2015 că autoritățile fiscale au început efectuarea de controale pentru a verifica respectarea de către societăți a prevederilor legale referitoare la valoarea activului net.
„Mai multe societăți care înregistrau o valoare a activului net negativă sau sub jumătate din valoarea capitalului social au primit notificări din partea organelor fiscale române, cu solicitarea de a prezenta informații cu privire la situația activului net și la măsurile luate pentru reconstituirea acestuia. În cazul în care cerințele legale nu sunt îndeplinite, organele fiscale pot solicita punerea în aplicare a prevederilor referitoare la dizolvarea societăților care nu se conformează”, scria compania de consultanță fiscală Pwc într-un buletin informativ din septembrie 2015.
Ce e nou într-adevăr în propunerea de OG este reglementarea mai clară a procedurii prin care Fiscul va iniția dizolvarea acestor companii, care până acum nu exista în legislația societăților.
Concret, noile prevederi stabilesc că Ministerul de Finanțe va întocmi, pe baza bilanțurilor depuse de companii, liste cu societățile al căror activ net s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris. Aceste liste vor fi publicate pe pagina de internet a MFP și vor fi trimise și către Registrul Comerțului.
„Pe baza situaţiilor financiare anuale, Ministerul Finanţelor Publice întocmește, până la finalul anului următor celui pentru care s-au întocmit situațiile financiare anuale, lista societăților al căror activ net s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, pe care o publică pe pagina sa de internet. Informațiile cuprinse în listă vor fi transmise, în format electronic, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în vederea înregistrării în registrul comerțului”, se precizează concret în proiectul de OG.
Ulterior, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, formulează acţiuni de dizolvare pentru toate societățile care au fost înscrise pe această listă în doi ani consecutivi.
După demararea procedurilor de dizolvare, se poate acorda societăţii aflate în această situație un termen de cel mult 6 luni pentru regularizarea situaţiei (atenție, deci termenul poate fi și mai scurt de atât), iar compania nu va fi dizolvată dacă reușește să își refacă activul net în acest timp.
„Societatea nu va fi dizolvată dacă reconstituirea activului net până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social are loc până la împlinirea termenului acordat de instanță”, se precizează în proiectul de OG.
Important! Conform noilor reglementări din proiectul de OG, desființarea companiilor va fi pronunțată de către Registrul Comerțului, nu de către tribunale.
Măsura dizolvării societăților care au activul net sub limita legală nu apare pentru prima dată în spațiul public. Ea a mai fost inclusă într-un proiect de OG apărut pe surse în luna ianuarie, care urma să modifice atât Legea societăților, cât și codurile fiscale. Acum, măsura a fost individualizată, existând un proiect de OG separat privind pentru instituirea unor măsuri privind societățile decapitalizate care vizează doar modificările ce vizează Legea societăților și, separat, alte proiecte de ordonanțe care modifică cele două coduri fiscale.
Companiile cu activul net sub limita legală, obligate să își majoreze capitalul social
Aceasta nu este singura modificare care vizează performanța financiară a companiilor. Noile prevederi propuse de Executiv în acest nou proiect de OG introduc și o obligație nouă pentru companiile al căror activ net este mai mic decât jumătatea din valoarea capitalului social, forțându-le să își majoreze capitalul social cu datoriile pe care firma le are către asociați. Companiile care nu vor respecta noua obligație vor fi sancționate de Fisc, proiectul de ordonanță introducând amenzi de la 5% la 10% din suma reprezentând valoarea datoriilor care nu au fost convertite în acțiuni, deși ar fi trebuit. Ordonanța mai stabilește că amenda nu va putea fi mai mică de 5.000 de lei și că va fi achitată de administrator/reprezentantul legal al societății sau altă persoană care se face responsabilă de nerealizarea procedurilor legale.
Atenție! Proiectul de OG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)