Conform specialiștilor EY România, obligația de a asigura salariul minim brut diferențiat de 3.000 de lei se aplică tuturor angajatorilor din domeniul construcțiilor (activitățile enumerate aici). Asta indiferent dacă firma beneficiază sau nu de facilitățile fiscale stabilite pentru domeniul construcțiilor.
„Dacă nu obțin această cifră de afaceri de 80%, pentru că sunt mulți angajatori, deja am discutat cu mulți jucători de pe piață, care au o cifră de afaceri de 75% sau 70% din acele coduri CAEN, deci nu îndeplinesc condiția de scutire. Ce fac? Sunt obligați să mărească salariile minime? Din discuțiile pe care le-am avut cu avocații, răspunsul a fost că da. La cum sună legea în momentul de față, chiar dacă nu aplici scutirea, trebuie să mărești salariul minim la 3.000 de lei”, a lămurit joi Stela Andrei, director impozit pe venit și contribuții sociale la EY România, la o conferință anuală de fiscalitate.
Însă angajatorii mai au o nelămurire aici: salariul minim este valabil doar pentru cei a căror activitate e strâns legată de domeniul construcțiilor (inginer, macaragiu, diriginte de șantier etc.)? Sau este valabil și pentru cei care fac, de exemplu, activități administrative și nu numai (secretare, contabili, șoferi, paznici etc.)? Ei bine, salariul minim diferențiat de 3.000 de lei trebuie asigurat tuturor, fără nicio excepție.
„În continuare, nu îndeplinesc condiția, nu aplic scutirea, am angajați pe care îi implic în activitățile de construcții, dar am angajați care sunt implicați, să zicem, în alte activități, inclusiv administrative. Majorez salariul tuturor angajaților? Din nou, la cum sună legea, avocații noștri spun că da, trebuie să majorezi salariul minim tuturor angajaților”, a adăugat Stela Andrei.
De asemenea, inclusiv șeful Inspecției Muncii a confirmat joi că salariul minim brut diferențiat de 3.000 de lei este obligatoriu pentru toți angajatorii din domeniul construcțiilor, fără excepții.
Angajatorii pot beneficia de taxele salariale reduse numai dacă activează în domeniul construcțiilor (vezi lista activităților aici) și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv. Totodată, o a doua condiție este ca veniturile brute lunare ale salariaților să fie de maximum 30.000 de lei.
Salariul minim brut diferențiat de 3.000 de lei este al doilea de acest gen aplicabil în 2019 în România. Un alt salariu diferențiat este cel pentru posturile ce necesită studii superioare (2.350 de lei în 2019). Salariul minim brut pe țară este de 2.080 de lei.
Comentarii articol (1)