Valoarea coșului minim a fost stabilită de către Comisia de Insolvență la Nivel Central (CINC) pe baza studiului realizat de mai multe instituții din România, inclusiv de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Comisia Națională de Prognoză și se regăsește în Decizia CINC nr. 7/2018 privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.
Concret, valoarea coșului minim lunar de consum pentru familiile cu doi copii care trăiesc la oraș a fost stabilită la 2.600 de lei. Pe de altă parte, coșul minim lunar de consum pentru familiile care trăiesc în mediul rural are valoarea stabilită la 2.100 de lei.
Aceste valori ale coșului minim au fost stabilite de autorități pentru a asigura un nivel de trai rezonabil pentru membrii familiei persoanei aflate în procedură de insolvență. Potrivit unui comunicat recent al Autorității Nationale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), "pornind de la scopul legii insolvenței persoanelor fizice, și anume acela de a se institui o procedură pentru asigurarea redresării situației financiare a debitorului, persoana fizică de bună-credință, prin acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia și descărcarea de datorii, au fost elaborate Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil".
De asemenea, în comunicat se menționează că "termenul de «trai rezonabil», cuprins în «Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil», se referă strict la aplicarea procedurilor de insolvență a persoanelor fizice, acesta nefiind echivalent din toate punctele de vedere cu termenul de «trai decent»".
Conform deciziei CINC, valoarea coșului minim lunar de consum „reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa”.
Pe lângă valoarea coșului minim de consum, actul normativ stabilește atât suprafețele minime pe care trebuie să le aibă camerele în funcție de numărul de persoane care formează familiile, cât și dotările minime pe care trebuie să le aibă bucătăriile sau încăperile sanitare.
Astfel, după cum stabilește actul normativ, băile trebuie dotate cu cel puțin o cadă de baie, un vas WC, un lavoar mare, o etajeră, o oglindă mare, portprosop, portsăpun, porthârtie și chiar un cuier, în timp ce un duș trebuie să aibă un vas WC, un lavoar mic, în mod evident, o cuvă de duș, o etajeră mică, o oglindă mică și, de asemenea, portprosop, portsăpun, porthârtie și un cuier.
Pe de altă parte, bucătăriile trebuie să fie dotate cu un spălător cu cuvă și picurător. Tot în bucătărie se vor prevedea un coș de ventilație, spațiu pentru frigider și pentru masa de lucru. Totodată, documentul stipulează că fiecare locuință trebuie prevăzută cu instalație de sonerie.
Vă reamintim că Legea falimentului personal a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2018, după ce termenul de intrare în vigoare a fost amânat de trei ori. Detalii, aici.
Comentarii articol (3)