În prezent, Codul fiscal prevede că microîntreprinderilor nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, cu acționari/asociați care nu au deținut titluri de participare la alte firme plătesc un impozit de 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării.
Printr-un proiect de ordonanță de Guvern apărut în spațiul public de curând și prin care sunt vizate spre modificare mai multe aspecte importante din codurile fiscale, Executivul urmărește să abroge respectivele prevederi din Codul fiscal -- alineatele (2) și (3) ale articolului 51 -- întrucât cota de 1% este aplicabilă acum tuturor microîntreprinderilor cu un salariat și respectivele prevederi reprezintă totodată și o discriminare pentru firmele micro nou-înființate. Pentru ca textele să dispară efectiv din cod e necesar să așteptăm însă adoptarea acestui proiect de OG.
Cotele de impozitare micro sunt două acum: cele care au cel puțin un salariat aplică un impozit de 1%, iar cele fără salariați, un impozit de 3%. Calculul și plata impozitului micro se fac trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul (mai multe detalii, aici).
Atenție! Prevederile proiectului de OG nu se aplică deocamdată. Acesta trebuie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.