„Din perspectiva întreprinderilor mici și mijlocii, în acest moment, există o foarte mare presiune pe noi, la nivel central, să găsim măsuri concrete, soluții pentru toate aceste probleme (apărute din cauza OUG nr. 114/2018). Inclusiv colegii ne-au rugat să analizăm o potențială întâlnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria și să inițiem un dialog cu privire la posibilitatea mutării unor activități din România, pentru că sunt foarte mulți care simt că lucrurile nu sunt în regulă”, a semnalat azi Florin Jianu, conform Mediafax, la o conferință de presă.
În principal, este vorba de schimbările aduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, cea care a introdus taxa pe lăcomie, printre alte taxe și impozite.
Un sondaj făcut recent de Consiliul Național al IMM-urilor, ale cărui rezultate au fost remise azi redacției noastre, arată că doar aproximativ 38,7% dintre IMM-uri susțin taxa pe lăcomie aplicabilă băncilor. Practic, în jur de 69% dintre IMM-uri sunt de părere că taxa pe lăcomie se va traduce prin costuri majorate pentru clienți.
Joi, la o conferință anuală de fiscalitate, specialiștii EY România au atenționat și ei că taxa pe lăcomie va avea un impact major asupra băncilor.
„Procentajele de taxă, la prima vedere, nu par senzațional de mari, dar ele, ca impact, în fapt, generează ceva semnificativ. Au fost discuții, probabil că știți, în ultima perioadă în presă, vizavi de impactul efectiv asupra băncilor, și se pare că doar două dintre ele vor ajunge în 2020 pe poziție profitabilă, ceea ce este realmente distrugător. În esență, procentul ca atare se aplică în funcție de nivelul de depășire al ROBOR-ului, iar baza de calcul a taxei este în funcție de activele financiare ale băncii”, a explicat Andra Cașu, partener asociat impozite directe la EY România.
Taxa pe lăcomie se aplică băncilor de la 1 ianuarie 2019, aceasta fiind, în fapt, o taxă pe activele financiare ale instituțiilor bancare.
Prin intermediul OUG nr. 114/2018 și prin intermediul Legii nr. 30/2019, în legislație au fost operate zeci de modificări fiscale. Totodată, autoritățile au în pregătire și un proiect de OG care conține sute de noi modificări fiscale.