ROBOR la 3 luni a coborât la cea mai mică valoare din ultimul an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 6,46% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Ultima dată când ROBOR a atins o valoarea apropiată a fost pe 1 iulie 2022, când avea valoarea 6,47% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,55%, de la 6,57% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 6,75%, de la 6,76% pe an, scrie Agerpres.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este de 5,94% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2023, în coborâre faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,98%.
Opt din zece IMM-uri nu sunt de acord cu eventualele modificări ale Codului fiscal (CNIPMMR)
Opt din zece IMM-uri nu sunt de acord cu eventualele modificări ale Codului fiscal, afirmă Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR). El arată că măsurile care ar avea cel mai mare impact negativ sunt creşterea TVA, renunţarea la cota unică şi renunţarea la facilităţile CASS pentru construcţii şi agricultură.
Președintele CNIPMMR a reacționat la posibilele măsuri, vehiculate în spaţiul public, pe care guvernul le-ar lua în calcul pentru creșterea veniturilor la buget: eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din unele sectoare precum agricultură şi industria alimentară, construcţii, IT.
„Măsurile care ar avea cel mai mare impact asupra IMM-urilor ar fi următoarele: creşterea valorii TVA, aşa cum este ea discutată în spaţiul public, care ar avea un efect negativ pentru şapte din zece întreprinzători, renunţarea la cota unică, cu un impact negativ pentru trei din zece întreprinzători, renunţarea la facilităţile CASS pentru domeniul construcţiilor şi agriculturii, care ar afecta negativ trei din zece întreprinzători, precum şi renunţarea la impozitul pe venit pentru salariaţii din domeniul IT, care ar afecta unu din zece IMM-uri”, a declarat Florin Jianu, la o conferinţă de presă joi, potrivit Agerpres.
El a subliniat că eventualele modificări ale Codului fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2023, aşa cum se vehiculează în spaţiul public.
Urmează o lună cu vreme mai caldă decât în mod normal. Prognoza meteo până la jumătatea lunii august
Meteorologii prognozează temperaturi peste cele normale până la jumătatea lunii august, în special în regiunile sudice, arată estimarea pe 4 săptămâni emisă de ANM, potrivit News.ro.
Săptămâna 24.07.2023 – 31.07.2023
Temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă în toate regiunile, posibil uşor mai ridicate în cele sudice.
Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile vestice, sudvestice şi local în cele centrale şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 31.07.2023 – 07.08.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, centrale şi la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Comentarii articol (0)