Concret, valoarea impozabilă a clădirii se actualizează în baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, prevede Codul fiscal. Raportul se depune la unitatea fiscală locală până la primul termen de plată din anul vizat.
Astfel, firmele care n-au mai făcut această reevaluare din anul 2016 au la dispoziție mai puțin de trei luni pentru a-și rezolva problema. În caz contrar, acestea vor datora în 2020 un impozit local de 5%.
În mod normal, pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. La clădirile nerezidențiale, cota este cuprinsă între 0,2% și 1,3% (iar la cele utilizate pentru activități agricole cota e de 0,4%).
În cazul clădirilor cu destinație mixtă, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu impozitul calculat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform regulilor de calcul de la fiecare.
Potrivit unor sfaturi publicate pe un grup de fiscaliști de pe Facebook, raportul de evaluare nu se înregistrează în contabilitate. Iar companiile pot opta fie pentru metoda costului, fie pentru metoda reevaluării.
Dacă se aplică politica contabilă privind reevaluarea imobilizărilor corporale, trebuie prezentate imobilizările, în contabilitate, la valoarea justă stabilită de un evaluator autorizat în baza altui standard de evaluare decât cel folosit pentru valoarea impozabilă.
În informațiile din sursa citată se subliniază că reevaluările trebuie făcute regulat, pentru ca valoarea contabilă să nu difere prea mult de cea care ar fi determinată folosind valoarea justă de la data bilanțului. La reevaluarea imobilizărilor corporale, acest lucru trebuie prezentat în notele explicative (plus elementele reevaluate, metoda de calcul a valorilor prezentate și elementul afectat din contul de profit și pierdere).
Pe deasupra, companiile ar trebui să știe că, dacă un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din categoria sa trebuie, de asemenea, reevaluate.
Specialiștii CFO Network România au explicat, cu altă ocazie, cele mai importante informații despre reevaluarea clădirilor. Aceștia au scris despre când trebuie făcută o reevaluare, dar și ce impact contabil și fiscal are o reevaluare care determină creșterea sau scăderea valorii contabile nete a unei clădiri.
Impozitul local pe clădiri pentru anul 2020 va trebui achitat în două tranșe - la 31 martie și la 30 septembrie. Companiile care-l vor achita integral până la primul termen de plată vor putea beneficia de o bonificație de până la 10%.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (3)