avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale plata impozit cladire reevaluata
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

plata impozit cladire reevaluata

Buna ziua!
Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns la următoare problemă:
- Pentru sem.I 2009, unei SC i s-a stabilit impozitul pe cladire la valoarea 3.000 lei, suma care a fost platita la termen. In iunie 2009, trimite la Comp. taxe si impozite declaratia de impunere, cu o noua valoare contabilă a cladirii, ca urmare a reevaluarii aprobate de Cons. de adm. prin hotărâre, în cursul lunii mai 2009.
- Pentru sem. II 2009 s-a stab. valoarea impozitului raportat la noua valoare a cladirii, circa 350 lei.
- SC solicita recalcularea impozitului de la inceputul anului, si in consecinta, restituirea sumei de 2.300 lei cu titlu de suprasolvire, motivând că în contabilitate valoarea reevaluată a clădirii a fost înregistrată de la data de 01.01.2009;
Întrebare: 1 . dacă reevaluarea a fost aprobată prin hot. CA în luna mai 2009, noile valori sunt înregistrate retroactiv în evidenţele contabile? În ce bază legală?
2. care este metoda corectă de calcul a impozitului pe clădiri, în această situaţie, conform Codului fiscal?

Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 13:50, 11 Iunie 2010
daca evaluarea s-a facut in mai 2009, inregistrarea contabila se face la 31.12.2009- nu poate opera retroactiv.
~~~
121._ omef 3055 - aplicabil de la 01.01.2010
(1)Entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu.
Amortizarea calculată pentru imobilizările corporale astfel reevaluate se înregistrează în contabilitate începând cu exerciţiul financiar următor celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
~~~
108._ din omef 1752 - aplicabil in 2009
(1)Entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, cu reflectarea în contabilitate a rezultatelor acesteia.
(2)În cazul efectuării reevaluării imobilizărilor corporale, acest lucru trebuie prezentat în notele explicative, împreună cu elementele supuse reevaluării, metoda prin care s-au calculat valorile prezentate, precum şi elementul afectat din contul de profit şi pierdere.
109._
(1)Reevaluarea imobilizărilor corporale se face la valoarea justă de la data bilanţului. Valoarea justă se determină pe baza unor evaluări efectuate, de regulă, de profesionişti calificaţi în evaluare, membri ai unui organism profesional în domeniu, recunoscut naţional şi internaţional.

~~~
Dpdv fiscal : este o strinsa legatura intre momentul inregistrarii evaluarii in contabilitate si momentul "acceptarii" noii valori de impozitare
Art.253 norme
55
b) În cazul clădirii care a fost reevaluată conform prevederilor legale în vigoare, valoarea de inventar a clădirii este valoarea înregistrată în contabilitatea proprietarului.

(2) Pentru persoanele juridice, în cazul în care ulterior recunoaşterii iniţiale ca activ a clădirii, valoarea este determinată pe baza reevaluării, valoarea rezultată din reevaluare va sta la baza calculării impozitului pe clădiri.

si din cod :
(5) În cazul unei clădiri care a fost reevaluată, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a clădiri este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului - persoană juridică.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare terenuri,instalatii tehnice,mijloace de transport,birotica marian diaconu marian diaconu Cand este legal sa se inregistreze in contabilitate a reevaluarilor: 1)La balanta din luna in care s-a efectuat reevaluare sau 2)la bilantul anual? (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire avas avas Buna ziua, Am o cladire pe firma , reevaluata in noiembrie 2011. Am mers la TAXE SI IMPOZITE , ca sa inregistrez reevaluarea si mi-au zis ca reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Raport de evaluare cladire Total Contabilitate Total Contabilitate Buna ziua, Am un raport de evaluare pentru un apartament prin care valoarea din contabilitate a fost redusa la valoarea de piata. Cheltuiala pe care o ... (vezi toată discuția)