Hotărârea Guvernului nr. 262/2019 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a fost publicată joi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 262 și a intrat pe această cale în vigoare. HG-ul recent publicat cuprinde o serie de obligații pentru angajatori pentru asigurarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.
Cele trei mari direcții pe care angajatorii sunt împinși să ia măsuri sunt reglementarea internă, informarea periodică și mecanismul de reacție la cazurile de încălcare a legislației egalității dintre femei și bărbați.
Întâi de toate, HG-ul le impune angajatorilor să introducă explicit în regulamentele interne că faptele de discriminare pe criteriul sex sunt interzise. Modificarea regulamentului intern este oricum o chestiune la care trebuie să achieseze toți angajații și asta presupune și aducerea la cunoștință a modificărilor, așa cum se cere prin acest act normativ.
În al doilea rând, angajatorilor li se pune în vedere că cea mai bună metodă de a asigura respectarea legislației în domeniul egalității este informarea continuă a tuturor angajaților cu privire la drepturile și obligațiile inerente, "prin toate mijloacele de comunicare posibile cum ar fi: ședințe, reuniuni, comunicate, mesaje transmise prin e-mail sau postate pe rețelele de intranet, conturi ale entității deschise în diferite rețele de socializare, sms etc., inclusiv prin afișare în locuri vizibile (panouri clasice sau electronice situate în interiorul/ exteriorul clădirii)", potrivit HG nr. 262/2019.
În al treilea rând, mecanismul intern prin care angajatorii sunt sesizați cu privire la situațiile de încălcare a egalității de șanse și de tratament trebuie să cuprindă și "circuitul instituțional privind demersurile necesare în vederea informării imediate a autorităților publice abilitate" din acest domeniu. Asta înseamnă modificarea procedurilor interne, fără neglijarea la vreun anumit punct a drepturilor persoanelor implicate în ceea ce privește protecția datelor lor personale.
Cu alte cuvinte, anunțarea autorităților cu privire la situațiile de încălcare a legii trebuie să respecte cerințele Regulamentului general privind protecția datelor personale (pe scurt, GDPR). Chestiunea e expres subliniată în proiect.
Măsuri de prevenire și acțiune
În continuare, hotărârea vine cu o listă de măsuri pe care angajatorii ar trebui să le aplice astfel încât să se poată achita cât mai bine de obligațiile impuse prin Legea nr. 202/2002:
- să vină cu o politică internă clară prin care se elimină toleranța față de faptele de hărțuire la locul de muncă și prin care se propun măsuri anti-hărțuire;
- realizarea de proiecte, programe de instruire, acțiuni, campanii de informare, educare și conștientizare de către angajați în vederea cunoașterii politicii privind hărțuirea la locul de muncă;
- să asigure o sesiune de informare și formare specializată pentru conducerea instituției și celelalte posturi de conducere;
- să promoveze pe cât posibil o atitudine bazată pe respect reciproc și bună colaborare, inclusiv în afara programului de lucru și în afara sediului;
- să informeze salariații cu privire la procedura depunerii plângerilor de hărțuire sexuală/comportament inadecvat la locul de muncă și cu privire la modul de soluționare a reclamațiilor.
Anul trecut, Parlamentul le-a impus angajatorilor de stat cu peste 50 de angajați să-și numească un responsabil cu egalitatea de șanse și de tratament. Inițial gândită pentru absolut toți angajatorii, obligația a rămas concentrată doar cei din sectorul bugetar. Cu toate acestea, o companie privată care își angajează un astfel de om nu are decât de câștigat.
Cu toate că nerespectarea măsurilor enumerate de HG-ul pe care l-am prezentat nu e sancționată direct prin amenzi, respectarea și aplicarea acestor măsuri va cântări semnificativ atunci când autoritățile de control vin în inspecție. E suficient ca o faptă de la locul de muncă să fie supusă atenției autorităților, acestea să se sesizeze și să vină în control la firma respectivă ca să vadă că aceasta nu s-a achitat de obligațiile impuse prin Legea nr. 202/2002 și să o sancționeze în baza ei.
În fine, trebuie spus că în lege există amenzi de până la 100.000 de lei pentru angajatorii care nu asigură egalitatea de tratament și nu înlătură discriminările la locul de muncă. Anul trecut, redacția avocatnet.ro a realizat o serie de materiale cu privire la discriminarea la locul de muncă, utile deopotrivă angajaților cât și angajatorilor. Acestea sunt sintetizate aici.
Comentarii articol (3)