Un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului a fost pus de curând în dezbatere publică pe website-ul MAI și vizează înăsprirea pedepselor aplicate celor ce comit acte de terorism, dar și introducerea unor noi definiții în categoria infracțiunilor de terorism.
Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ are nevoie de aprobarea Guvernului și a Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Mai exact, inițiativa legislativă prevede pedepsirea tuturor celor care primesc documente, indiferent de formatul lor, sau se documentează ei înșiși despre realizarea sau folosirea explozibililor, armelor de foc, a bombelor artizanale, a substanțelor nocive sau periculoase, ori referitor la metode prin care pot comite un act terorist.
Sursele pe care le folosesc cei ce se documentează în scopul de a realiza arme sau bombe nu au influență asupra pedepsei care se aplică. Astfel, la fel vor fi pedepsiți cei care se informează din materiale tipărite sau digitale, în această ultimă categorie intrând textele sau schițele, dar și videoclipurile postate pe diverse website-uri sau descărcate în calculatorul propriu.
După cum stabilește proiectul de act normativ, încălcarea acestei prevederi va reprezenta o infracțiune și se va pedepsi la fel ca deținerea, realizarea sau transportul unor materiale sau dispozitive explozive, adică cu închisoare cuprinsă între cinci și 12 ani de închisoare.
Totodată, în propunerea legislativă este prevăzută și pedepsirea celor care accesează frecvent, prin intermediul calculatorului sau a altor metode de comunicare electronică, materiale de propagandă teroristă. Pedeapsa ar urma să se aplice și celor care dețin astfel de materiale, nu doar celor care le urmăresc online.
Pedeapsa pe care o vor primi cei care caută și accesează, în mod repetat, materiale de propagandă teroristă va putea ajunge, potrivit proiectului legislativ, până la trei ani de închisoare.
Atenţie! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de Guvern și de Parlament, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)