Proiectul legislativ ce prevede înăsprirea pedepselor pentru cei ce agresează polițiști, jandarmi, medici sau asistenți sanitari, dar și profesori sau învățători se află în dezbatere la Senat și are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.
Concret, dacă măsurile conținute de propunerea legislativă vor ajunge să se aplice, pe lângă cei care vor agresa polițiști sau jandarmi aflați în exercițiul funcțiunii, și cei ce vor amenința sau lovi medici sau profesori vor fi pedepsiți mult mai aspru decât în prezent.
Mai exact, pedepsele aplicate celor care vor agresa profesori în școli sau medici în spitale vor fi de două ori mai mari decât pedepsele aplicate pentru respectiva infracțiune. De exemplu, în prezent, o persoană care lovește o alta poate fi pedepsită cu închisoare de până la doi ani, dar, după ce se vor aplica măsurile din proiect, dacă va lovi un medic sau un profesor în timp ce acesta este la serviciu va putea fi pedepsită cu închisoarea de până la patru ani.
În prezent, cei ce agresează polițiști sau jandarmi aflați în serviciu pot primi pedeapsa pentru respectiva infracțiune (amenințare, lovire sau chiar omor), majorată cu jumătate. Această majorare (cu 50%) a fost stabilită în anul 2018, atunci majorarea fiind de doar o treime din pedeapsa pentru fiecare infracțiune.
Pedepsirea mai aspră a celor ce agresează profesori sau medici nu este o idee chiar nouă. De exemplu, numai în luna mai a acestui an au fost înregistrate două proiecte legislative care prevăd majorarea pedepselor pentru ultrajul profesorilor sau medicilor aflați la serviciu. Astfel, unul prevede pedepsirea mai dură a celor care agresează profesorii, în timp ce al doilea prevede aplicarea acelorași pedepse și celor care agresează profesorii, dar și medicii.
Atenție! Proiectul nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)