Codul de TVA poate fi obținut de către firme chiar în ziua în care îl cer, însă numai dacă vorbim de aplicarea opțională a regimului normal de TVA, conform Ordinului ANAF nr. 167/2019, care se aplică de azi. Acest lucru se face prin depunerea online a unei declarații pe propria răspundere.
Decizia prin care se aprobă cererea de obținere a codului de TVA, în cazul în care documentul a fost depus online fără erori de validare, se emite în aceeași zi în care s-a depus solicitarea. Însă în 15 zile de la depunerea cererii Fiscul verifică datele din declarația pe propria răspundere, ca să vadă dacă sunt corecte.
Astfel, dacă la verificări apar neconcordanțe, va fi informată Direcția Antifraudă a Fiscului. În plus, în versiunea electronică a declarației pe propria răspundere scrie că, dincolo de consecințele penale ale falsului în declarații, contribuabilul va fi încadrat în categoria de risc fiscal ridicat.
„Pe lângă consecințele de natură penală, falsul în declarații atrage încadrarea persoanei fizice/juridice în categoria de risc ridicat, în contextul evaluării riscului fiscal al persoanelor impozabile la care aceasta deține calitatea de administrator, asociat/acționar. Acuratețea datelor cuprinse în cadrul prezentei declarații se evaluează în termen de 15 zile de la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA, pe baza datelor deținute de organul fiscal”, scrie în varianta electronică a declarației.
Concret, la obținerea codului de TVA se folosește încadrarea într-o categorie de risc fiscal (mic, mediu, ridicat), în baza analizei de risc a personalului ANAF. Criteriile în funcție de care Fiscul dă codurile de TVA sunt publice.
Falsul în declarații este o faptă penală care se pedepsește cu închisoare sau cu amendă penală, conform Codului penal.