Guvernul țării noastre și-a asumat adoptatea monedei euro în anul 2024. În acest context, vor exista atât avantaje, cât și dezavantaje, după cum reiese din raportul prin care este fundamentat planul național de adoptare a monedei euro.
1. Eliminarea costurilor tranzacționale legate de conversie
Unul dintre beneficiile pe termen scurt identificate de autorități este dispariția costurilor pe care le au firmele la conversia monedei naționale în moneda unică și invers. Raportul arată că cea mai mare parte a comerțului exterior se desfășoară în Uniunea Europeană, cu precădere în statele din Zona Euro (ZE).
„Astfel, beneficiile legate de eliminarea costurilor de tranzacționare nu vor fi de tipul «one-off», ci permanente”, este subliniat în documentul citat, unde se mai face referire, de asemenea, la dispariția riscului valutar pentru tranzacțiile din ZE (aspect ce vizează mai ales firmele mici și medii):
„Mai mult decât atât, riscul valutar în tranzacționarea cu ZE va fi eliminat. Una dintre principalele bariere la intrarea pe piețele din Europa de Vest o constituie fluctuațiile cursului de schimb, mai ales pentru companiile mici și mijlocii. Aceste fluctuații creează incertitudine în privința fluxului de venituri și, astfel, sunt necesare cheltuieli suplimentare din partea firmelor, pentru acoperirea acestui risc (provizioane pentru diferențe de curs valutar)”.
2. Scăderea ratelor dobânzilor
Acesta ar fi un avantaj pe termen scurt care va avea efecte și pe termen lung, conform analizei Guvernului, dacă politicile interne sunt adecvate.
„S-a observat că politica monetară comună a BCE (Banca Centrală Europeană - n. red.) echilibrează ratele dobânzilor pe termen scurt în țările din ZE. Mai mult decât atât, pe termen lung aceasta ancorează similar așteptările inflaționiste în statele membre ale ZE, astfel reduce diferențele dintre ratele dobânzilor și pe termen lung”, este precizat în raport.
Practic, ratele reduse vor însemna reducerea costurilor cu întreținerea datoriilor și, foarte important, încurajarea investițiilor. Asta ar însemna că atât firmele private, cât și firmele de stat vor avea de câștigat.
3. Creșterea activității economice
Pe termen lung, guvernanții se așteaptă la creșterea activității economice a României, în condițiile în care vom avea rate reduse la dobânzi și costuri de tranzacționare mai mici.
„În plus, stabilitatea macroeconomică și primele de risc mai scăzute vor elibera din resursele firmelor blocate, în prezent, sub formă de provizioane, ceea ce va impulsiona și investițiile. Noua monedă ar trebui să încurajeze și investițiile străine directe, dintre care cele mai importante sunt cele de tip «greenfield», care de obicei facilitează și transferul de noi tehnologii și cunoștințe, lucru care va ridica și productivitatea muncii”, este explicat în raportul privind adoptarea monedei euro.
4. Dezvoltarea mai rapidă a pieței financiare
Piața financiară va fi și ea impulsionată de adoptarea monedei euro, astfel că este așteptată o dezvoltare mai accelerată a acesteia. Asta s-ar traduce printr-o gamă mai largă de produse financiare la un preț scăzut.
„Astfel, companiile autohtone s-ar putea finanța direct de pe piața de capital europeană, într-o manieră mult mai accentuată decât în prezent, eliminând unele costuri de intermediere. Acest acces este limitat acum, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, din cauza riscului cursului de schimb și prețurilor relativ ridicate”, mai scrie în documentul citat.
Costurile trecerii la moneda euro
Totuși, autoritățile subliniază că vor exista și aspecte negative legate de adoptarea monedei euro în anul 2024. Înainte de toate, pregătirea aderării la ZE va aduce, fără îndoială, costuri pentru stat pe termen scurt și pe termen lung.
Totodată, conversia leului va fi un proces complex, care va necesita nu doar adaptarea sistemelor informatice, tipărirea și distribuirea bancnotelor euro, ci și campanii naționale de informare privind tranziția de la leu la euro.
Un alt cost ar fi generat chiar de exploatarea trecerii la euro prin ușoara creștere a prețurilor produselor și serviciilor. „Există riscul să apară unele efecte atipice de preț cauzate de rigiditățile nominale, efectul de rotunjire prin adaos la prețuri mai atractive sau de exploatarea confuziei consumatorilor, creşteri de prețuri care nu pot fi justificate din punct de vedere economic. Unele dintre aceste efecte sunt naturale și duc doar la creșteri ușoare și pe termen scurt ale prețurilor”, scrie în documentul Executivului.
Chiar și așa, autoritățile vor putea lua măsuri pentru a combate acest risc prin impunerea afișării prețurilor atât în lei, cât și în euro, monitorizarea prețurilor de către organizațiile pentru protecția consumatorilor sau desfășurarea unor campanii naționale de informare.
Printre costurile pe termen lung ale adoptării monedei unice se mai numără renunțarea la cursul de schimb propriu și la politica monetară independentă.