Ținând cont de faptul că există riscul ca, la data de 30 martie a acestui an, Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, acțiune cunoscută și sub numele de Brexit, fără a se ajunge la un acord între cele două părți (scenariul no deal), CE a adoptat de curând un set final de propuneri de contingență în domeniile programului Erasmus+, dar și în domeniul coordonării între părți în materie de asigurări sociale.
Mai exact, aceste măsuri ar asigura, în cazul ieșirii Regatului Unit din UE fără un acord, finalizarea stagiului pe care îl defășoară tinerii în cadrul programului Erasmus+ și protejarea drepturilor în materie de asigurări sociale ale cetățenilor UE, inclusiv ale românilor, care lucrează în Marea Britanie.
Astfel, potrivit documentului adoptat de CE, tinerii din UE care participă la programul Erasmus+, inclusiv studenți, stagiari în învățământul superior și în învățământul profesional și tehnic, cursanți tineri și personal didactic, vor putea, chiar și în cazul unui scenariu no deal, să își finalizeze studiile și să primească în continuare finanțări pentru studii. Același lucru îl vor putea face și tinerii proveniți din Marea Britanie care studiază în UE.
După cum indică ultimile statistici din domeniu, în cadrul programului Erasmus+, în Marea Britanie studiază aproximativ 14.000 de tineri proveniți din țări membre ale UE și aproape 7.000 de tineri britanici studiază în UE.
Pe de altă parte, propunerile CE acoperă și drepturile cetățenilor europeni, inclusiv ale românilor, care lucrează în Marea Britanie, fiind angajați sau lucrători independenți, ori care locuiesc în această țară. Concret, drepturile includ perioadele de asigurare, de încadrare în muncă independentă sau de rezidență în Marea Britanie.
Spre exemplu, dacă un român a lucrat timp de zece ani înainte de Brexit în Marea Britanie, ar trebui să aibă dreptul ca perioada lucrată să fie luată în considerare de către autoritățile române la calcularea drepturilor de pensie.
În condițiile în care Parlamentul britanic nu a ratificat încă acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, sunt posibile două scenarii. Primul dintre acestea este cel în care acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, caz în care ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE ar avea loc la 1 ianuarie 2021.
Al doilea scenariu ar apărea în cazul în care acordul de retragere nu e ratificat înainte de 30 martie 2019, acest scenariu fiind cunoscut și sub numele de no deal (fără acord). În acest caz, legislația europeană ar înceta să se mai aplice Marii Britanii începând chiar cu data de 30 martie a acestui an.
Comentarii articol (0)