Coasiguratul este acea persoană care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, datorită faptului că se află în întreținerea unei persoane asigurate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Persoanele care pot fi coasigurați sunt soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate în sistem.
Dacă cel luat în întreținere devine coasigurat și beneficiază astfel de asigurarea la sănătate în sistemul public, cu tot ce presupune asta, întrebarea care se pune este cine poate coasigura pe cineva? Înainte de toate, e important de menționat că cel care este coasigurat nu poate coasigura la rândul său. Interdicția asta e cuprinsă atât în Legea nr. 95/2006, cât și în Ordinul CNAS nr. 1549/2018, unde scrie exact și cine poate coasigura.
Evident, cineva care este asigurat deja la sănătate. Ca să răspundem întrebării din titlu, PFA-urile care se asigură la sănătate pot coasigura. Fără a intra prea mult în regimul fiscal aplicabil PFA-urilor, care a fost ușor modificat începând cu veniturile acestui an, trebuie știut că asigurarea la sănătate o dobândesc cei care, până în 2022 inclusiv, declarau venituri peste limita de 12 salarii minime brute sau care se asigurau opțional, însă de anul acesta obligația de plată a CASS apare de la plafonul de 6 salarii minime brute. PFA-urile care sunt asigurate, în virtutea declarației unice pe 2022, rămân asigurate până cel puțin în data de 25 mai 2023; cei care vor să rămână asigurați în continuare, trebuie să depună declarația unică cu estimatul pentru 2023 până la aceeași dată și apoi să plătească (cel puțin) procentul de 10% din 6 salarii minime (dacă vor obține peste 12 salarii minime brute, atunci vor ajunge să datoreze statului 10% din acest plafon, iar dacă depășesc 24 de salarii minime, atunci vor plăti 10% din acest plafon).
Pot coasigura, ca idee, conform ordinului CNAS, toți cei care obțin venituri pentru care datorează CASS: venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuale, venituri din cedarea folosinței bunurilor, agricole, din investiții ș.a.m.d.
Mai departe, mai pot coasigura persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006, persoanele care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, precum și cele care se află în concedii medicale acordate potrivit OUG nr. 158/2005, persoanele care se află în concediu de acomodare, în concediu de creștere a copilului, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecție socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, persoanele fizice care beneficiază de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001, dar și pensionarii.
PFA-urile devin asigurate la sănătate, conform Ordinului CNAS nr. 1549/2018, de la data depunerii declarației unice. Practic, de la acest moment pot coasigura pe cineva (adică soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea sa). Atunci când coasigurarea o face un salariat, acesta depune anumite documente la angajatorul său, care se duce cu ele mai departe la casa de sănătate. Doar că aici PFA-ul este cel care trebuie să facă singur demersul de coasigurare a celor aflați în întreținerea sa, prin depunerea documentelor la casa de sănătate: „pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate valabil la data solicitării, original şi copie, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă” scrie în Ordinul CNAS nr. 1549.
Notă: Pentru că practica ne arată că există adesea diferențe de aplicare a legii între autoritățile statului de la un județ la altul, ideal este ca înainte de a face orice demers legat de coasigurare, PFA-ul să încerce să afle mai multe informații, telefonic, de la casa de sănătate de care aparține pentru a afla dacă trebuie să depună documentele fizic sau se poate și electronic, dacă se cer și alte documente pe lângă cele de mai sus ș.a.m.d..