Tarifele și modul de aplicare a acestora pentru serviciile furnizate de ANCPI sunt reglementate, de luni, de un nou act normativ -- Ordinul ANCPI nr. 16/2019 -- care prevede pentru notarii publici și persoanele autorizate accesul gratuit la consultarea cărților funciare existente în sistem, dar nu face nicio referire și la avocați.
Într-o luare de poziție recentă, Baroul Dolj atrage atenția asupra unei discriminări pentru avocați existentă în acest nou act normativ, care nu pot beneficia de acces gratuit la consultarea cărților funciare.
"(...) este inacceptabil ca doar notarii publici să beneficieze de acces gratuit la consultarea cărților funciare existente în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară, iar avocații legal înscriși în Barouri să nu beneficieze de un tratament similar.
O asemenea dispoziție creează o discriminare negativă în ceea ce privește profesia de avocat, orientând potențialii clienți către o categorie profesională, prin crearea unui tratament fiscal favorabil acestei din urmă categorii profesionale.
Art. 8 amintit (care prevede gratuitatea pentru notari și persoanele autorizate - n.red.) conține în opinia noastră o reglementare ambiguă, în măsura în care în afara notarilor textul se referă la «persoane autorizate», fără însă a defini în vreun fel această categorie distinctă de preferați ai sistemului", scrie în comunicatul Baroului Dolj.
Acesta mai critică tariful de 100 de lei pentru certificatul privind înscrierea imobilului în evidențele de cadastru și carte funciară, certificat care se eliberează, așa cum se explică în anexa ordinului ANCPI, pentru fiecare suprafață pentru care se solicită verificarea evidențelor, și numai atunci când imobilul în raport de care se solicită verificarea nu este înscris în cartea funciară. Notarii ar reuși, spun cei de la Dolj, să evite, cu accesul pe care îl au în sistem, să plătească acest tarif, pe când avocații, nu.