Pentru veniturile din dobânzi obținute într-un an, inclusiv din străinătate, românii sunt obligați să se supună legislației fiscale și să plătească dările fiscale. Doar că nu toți cei care obțin venituri din dobânzi sunt obligați automat să depună declarația unică. Asta, deoarece contribuabilul nu se preocupă decât de eventuala obligație de a plăti contribuțiile la sănătate pentru astfel de venituri, întrucât impozitul este reținut de bancă deja. Impozitul pe veniturile din dobânzi obținute într-un an se reține și se virează din acele venituri de către cel care le plătește (sunt impozitate la sursă, mai exact). Cota de impozit care se aplică la noi este de 10%, potrivit Codului fiscal.
Contribuabilul se preocupă, cum spuneam, de achitarea contribuțiilor sociale la sănătate prin declarația unică pentru astfel de venituri. Obligația de a plăti contribuțiile sociale apare doar dacă se obțin venituri (vizate de declarația unică) de peste 12 salarii minime brute (26.760 de lei). Contribuția la sănătate este de 10%, conform Codului fiscal, dar nu se raportează la veniturile obținute - baza de calcul este salariul minim brut.
Declarația unică are termen anul acesta pe 25 mai pentru estimarea veniturilor pe anul curent (și pentru plățile aferente declarației pe 2019).
Formularul e folosit pentru mai multe tipuri de venituri nesalariale, precum cele obținute de PFA-uri, din chirii, drepturi de autor, dividende, iar cei care știu deja că vor obține sau obțin deja anul acesta venituri acoperite de declarația unică trebuie să respecte acest termen de pe 25 mai. Cei care încep să le obțină ulterior acestei date au la dispoziție 30 de zile de la momentul nașterii acelei surse de venit pentru a depune declarația cu privire la estimarea acelor venituri.
Revenind la dobânzi: ce tipuri de venituri sunt considerate, potrivit legislației fiscale, venituri din dobânzi? Conform normelor metodologice ale Codului fiscal, cuprinde în HG nr. 1/2016, veniturile din dobânzi sunt, fără a fi limitate, următoarele:
- dobânzi obținute din obligațiuni;
- dobânzi obținute pentru conturile curente, conturi escrow, depozitele la vedere, colaterale și la termen, inclusiv la certificatele de depozit;
- suma primită sub forma de dobândă pentru împrumuturile acordate;
- dobânzi obținute din instrumente alternative de investire de tipul structurilor (depozite structurate) în care este legat un instrument derivat cu un depozit;
- alte venituri obținute din deținerea de titluri de creanță.
Declarația unică se poate depune online în Spațiul Privat Virtual (SPV) sau pe platforma e-guvernare.ro de către cei care au semnătură electronică. Teoretic, declarația încă se poate depune și la ghișeu, doar că, în contextul epidemiei de COVID-19, depunerea la ghișeu nu este tocmai recomandată.
Se pot face plăți pentru anul 2020 până la 15 martie 2021, în mai multe tranșe chiar. Plățile se pot face în numerar, la unitățile Trezoreriei, prin card bancar, la Trezorerie, online, prin ghișeul.ro, prin mandat poștal ori prin virament bancar (IBAN-urile pentru plăți).