Camera de Comerț și Industrie Suceava atrage atenția că o entitate germană - European Register of Commerce, DAD GmbH (ERC) - abordează companii prin intermediul unor adrese aparent administrative cu privire la aplicarea GDPR și le solicită anumite date de contact pentru a fi înscrise într-un registru, iar în schimb solicită niște sume de bani.
Cum funcționează mecanismul de fraudare
În documentele trimise firmelor, entitatea germană menționează (în mod fals) că, în baza Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), este nevoită să informeze firma căreia i s-a adresat că deține anumite date comerciale relevante despre firma în cauză.
Celei din urmă îi este cerută confirmarea validității datelor, în vederea înregistrării acestora într-un registru comercial, care nu există în realitate.
Potrivit Camerei de Comerț și Industrie Suceava, dacă firma vizată răspunde solicitării, confirmând datele deținute (sau răspunde prin oferirea de date actualizate), i se generează o obligație de plată 977 de euro pe an. De asemenea, contractul încheiat în acest mod ar urma să dureze trei ani, cu extindere automată.
După simplă cautăre pe internet plecând de la numele entității germane, reiese că România nu este singura țară vizată de astfel de practici, fix același mecanism fiind folosit, de exemplu, și în Germania, unde mai multe companii au fost păgubite cu sume de până la 3.000 de euro prin același tip de fraudă. Informația apare pe site-ul unei firme de servicii juridice germane, care arată că a ajutat numeroși clienți să se elibereze de obligațiile pe care auajuns să le aibă, în urma aceleiași tentative de înșelăciune.
Cum să vă feriți de fraudă
Camera de Comerț Suceava recomandă celor care primesc astfel de solicitări să nu le dea curs și să nu facă niciun fel de plată.
„Nu plătiți niciun ban și nu răspundeți la solicitarea de a le furniza datele societății sau ale cardului de credit. Firma nemțească va încerca să exercite presiune prin diverse căi, trimițându-vă notificări de creștere a cheltuielilor, de transfer la cabinet de avocatură, telefoane etc.”, precizează instituția în anunțul făcut public pe site-ul său.
În schimb, în cazul în care firma a răspuns solicitării și a primit deja factura, Camera de Comerț recomandă sesizarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție de care aparține firma în cauză.
Comentarii articol (5)