ICCJ a hotărât, prin Decizia nr. 5/2019 -- recurs în interesul legii apărut joi în Monitorul Oficial și devenit obligatoriu --, care este momentul săvârșirii infracțiunii (și, implicit, momentul de la care curge prescripția răspunderii penale), în cazul infracțiunilor simple care implică producerea unei pagube sau obținerea unui folos necuvenit, în timp. Momentul de la care curge prescripția, spune Curtea Supremă, este cel al apariției primei pagube sau al obținerii folosului necuvenit.
„Prin data săvârșirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înţelege momentul apariţiei primei pagube ori al obţinerii primului folos necuvenit”, scrie în decizia ICCJ.
Întrebarea i-a fost pusă Înaltei Curți în 2018, în urma unor soluții divergente în instanțele de judecată. Din sesizarea Curții vedem că, de exemplu, unele instanțe considerau că termenul de prescripție începea să curgă de la momentul săvârșirii actului material săvârșit de autorul infracțiunii (momentul săvârșirii actului, care este înainte sau paralel cu folosul necuvenit/paguba produsă), în timp ce altele considerau că prescripția ar curge de la același moment pe care l-a considerat și ICCJ.
În plus, ca să clarifice de ce a considerat interpretarea dată de ea ca fiind potrivită, ICCJ a reținut în cuprinsul hotărârii (printre altele) că, dacă termenul de prescripție ar curge de la momentul „producerii definitive a pagubei” sau de la momentul obținerii „definitive a folosului patrimonial”, s-ar ajunge la „prelungirea în mod excesiv, artificial și nejustificat a termenului de prescripție, după momentul la care a încetat actul de conduită care a dat naștere infracțiunii”.
Totuși, ce este prescripția răspunderii penale? Aceasta se referă la perioada de timp în care parchetul poate să solicite atragerea răspunderii penale a unei persoane. Dacă termenul de prescripție se îndeplinește, persoana în cauză nu mai poate fi trasă la răspundere penală și, astfel, nu mai poate să sufere consecințele pe care le-ar fi suferit dacă ar fi fost condamnat penal.
Comentarii articol (0)