Ce impozit aplică firmele ce se lichidează în doi ani diferiți?
Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit de 1% (cu salariați) sau 3% (fără salariați) care au demarat lichidarea voluntară la ONRC în 2018, dar pentru care operațiunea nu s-a încheiat până la finalul anului, sunt obligate să își schimbe sistemul de impozitare, devenind plătitoare de impozit pe profit. Astfel, începând de la 1 ianuarie, ele vor plăti 16% impozit pe profit, datorat pentru toată perioada cuprinsă între prima zi a acestui an și până la înregistrarea radierii la Registrul Comerțului.
Deoarece începând cu 1 ianuarie 2019, societatea va deveni plătitoare de impozit pe profit, acest lucru înseamnă că se va calcula impozit pe profit 16% atât pentru rezerva legală, cât și pentru profitul rezultat din închiderea conturilor conform notelor contabile de lichidare înregistrate în evidența contabilă a societății.
Obligațiile declarative la Fisc ale firmelor ce se lichidează în doi ani diferiți sunt următoarele:
- declarația de mențiuni 010, pentru modificarea vectorului fiscal în vederea trecerii la plata impozitului pe profit 16% - se va depune până la 31 martie a anul următor; Trecerea de la microîntreprindere la plătitoare de impozit pe profit se va realiza cu 1 ianuarie 2019 pentru o lichidare demarată în 2018 la ONRC;
- declarația 100 privind obligatiile de plată la bugetul de stat, pentru declararea impozitului pe profit 16% se va depune trimestrial în 2019, până pe 25 ale lunii următoare trimestrului;
- declarația 101 privind impozitul pe profit anual datorat, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 și până la data intocmirii bilanțului de lichidare;
- situații financiare anuale pentru anul încheiat la 31 decembrie 2018;
- S1039 - Situaţiile financiare anuale întocmite în vederea efectuării operaţiunilor de fuziune, divizare sau lichidare împreună cu recipisă de depunere la ANAF. Aceste situații financiare se întocmesc pentru perioada cuprinsă intre 31 decembrie a anului precedent și data efectivă a încheierii operațiunilor de lichidare.
Situațiile financiare S1039 sunt în format pdf., iar pentru depunere online este necesar să fie atașată o arhivă cu documente zip, formată din:
- bilanțul la data finalizării operațiunii (recomandabil format excel, listat, semnat, ștampilat);
- contul de profit și pierdere – la data finalizării operațiunii de lichidare (recomandabil format excel, listat, semnat, ștampilat);
- raportul administratorului la data întocmirii bilanțului;
- hotărârea de radiere a Adunării generale a asociaților;
- declarația administratorului conform art. 30 din Legea Contabilitatii 82/1991 cu privire la conformitatea bilanțului contabil cu politicile contabile și reglementările contabile în vigoare, asigurarea imaginii fidele a poziției financiare a firmei;
- notele explicative la bilanț.
Desigur, la declarațiile enumerate mai sus, se pot adăuga și altele, în funcție de particularitățile activității fiecărei societăți comerciale.
Ce declarații depun la Fisc firmele micro care se lichidează în același an
Microîntreprinderile care reușesc să finalizeze înterg procesul de radiere pe parcursul anului în care l-au început își păstrează statutul de microîntreprindere și vor declara, în consecință, doar impozitul pe veniturile microîntreprinderii (fără modificare de vector fiscal prin declarația 010 sau declarația anuală 101).
Ele vor fi nevoite să depună la ANAF doar situațiile financiare în vederea lichidării S1039, conform precizărilor deja amintite.
Lichidarea voluntară - ce documente se depun la ONRC
Dizolvarea și lichidarea voluntară în vederea radierii, fără numirea unui lichidator se face conform art. 235 din Legea nr. 31/1990 (mai pe scurt „lichidarea”) și presupune parcurgerea următoarelor etape:
- Etapa de dizolvare și lichidare, în care societățile comerciale își încetează practic activitatea, iar asociații decid cu privire la modul de împărțire a activului proporțional cu cota de capital social deținută de fiecare. Astfel, dizolvarea și lichidarea au loc simultan, deoarece asociații s-au înțeles asupra modului de împărțire a bunurilor ramase în urma lichidării firmei.unui lichidator ANAF.
- Etapa de radiere, inițiată la minim 30 de zile de la finalizarea primei etape la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), va avea ca efect radierea societății din evidențele Registrului Comerțului. În perioada celor 30 de zile, orice creditor, inclusiv ANAF, își poate exercita dreptul de opoziție cu privire la dizolvarea societății.
Din punct de vedere al actelor ce trebuie să ajungă la Registrul Comerțui, ar trebui să știți că, în primă fază, se depune cererea de înregistrare a mențiunilor privind dizolvarea și lichidarea simultană, fără numirea unui lichidator, împreuna cu Hotărârea AGA în acest sens, precum și acordul creditorilor privind stingerea datoriilor, dacă este cazul. Urmează un termen de 30 de zile, in care creditorii, inclusiv Fiscul pot depune cerere de opoziție la dizolvarea societații.
Ulterior, în etapa a doua, după trecerea celor 30 de zile, se depune cererea de radiere, împreună cu Hotărârea AGA de repartizare a activelor, Situațiile financiare de lichidare S1039 depuse la ANAF, Codul Unic de Înregistrare în original, certificatul de atestare fiscală cu zero datorii și certificatele constatatoare pentru sediu și punctele de lucru.
Lista documentelor necesare pentru înregistrarea menţiunilor privind radierea urmare dizolvării şi lichidării simultane poate fi consultată în această secțiune de pe site-ul ONRC.