Legislația din țara noastră stabilește că, pentru acoperirea eventualelor daune provocate cu mașina proprie, cei care au o mașină înmatriculată sau ce urmează să fie înmatriculată în țara noastră trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă auto.
În prezent, valoarea polițelor RCA se stabilește, de principiu, în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, de vârsta șoferului acesteia și de clasa de bonus-malus în care se încadrează șoferul. Sistemul bonus-malus este utilizat de mai multă vreme în România, dar, în 2017, sistemul a suferit modificări și permite șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior să beneficieze de o reducere a prețului pe care aceștia îl plătesc pentru o poliță RCA.
De-a lungul anilor, Consiliul Concurenței a făcut mai multe recomandări privind emiterea polițelor RCA, unele dintre acestea regăsindu-se în varianta în vigoare a legislației privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Totuși, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, prețul polițelor RCA ar putea să țină seama, ca în cazul asigurărilor CASCO, inclusiv de zona în care locuiește proprietarul mașinii (mediu urban – aglomerat și mediu rural – mai puțin aglomerat), dar și de faptul că mașina este condusă și de o altă persoană decât proprietarul sau utilizatorul obișnuit al acesteia.
Suplimentar, Consiliul Concurenţei recomandă ca polițele RCA destinate persoanelor fizice să nu se mai poată încheia pe o lună, așa cum se întâmplă în prezent, ci doar pe șase sau 12 luni. CC a făcut această recomandare deoarece s-a constatat o creștere a numărului celor care circulă cu mașina fără a avea o poliță RCA valabilă, aceștia încheind o poliță RCA pe o lună și apoi uitând să o reînnoiască.
Spre sfârșitul anului trecut, Consiliul Concurenţei a amendat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei. Astfel, potrivit CC, aceste firme au făcut mai multe înțelegeri care au avut ca scop majorarea tarifelor RCA.
Așa după cum prevede legislația în vigoare, asigurătorii RCA pot folosi, pentru a calcula tariful primei de asigurare, și criterii de risc, indici de încărcare, coeficienți de majorare sau de corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementari ale Autorității de Supraveghere Financiară, cât și "istoricul daunelor plătite, în ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat".
Comentarii articol (6)
1. confunzi RCA cu CASCO. RCA este pentru pagubele pe care le produci, nu care le suferi.
2. Asigurarea este pe masina si tine cont si de sofer. Nu e totuna ca urmari daca produci un accident cu o masina mica sau un SUV, iar conducatorul auta are o mare influenta asupra produceri evenimentului ( varsta, experienta..etc)
3. Unde ai constatat asta? Un conducator auto cu 25 ani de experienta, are maxim de bonus -"6" Cel care a avut si accidente si conduce de 1-5 ani probabil are MALUS, nu BONUS !!!
4. Pe polita este trecut numele UTILIZATORULUI !!!! Daca dai masina cuiva, o faci pe proprie raspundere !! Daca face accident... ghinionul tau. Esti depunctat.
2. Modul de calculare iarasi o tampenie. Pana la urma asigurarea pe ce se face, pe masina, pe persoana?
3. Bonus-Malus, se acorda discriminant.
Daca un sofer incheie RCA pe o masina (ex. 1.2 sau 2.0 c.c.) si care are varsta de 25-30 ani (permis conducere de cca. 1-5 ani - eventual si cu evenimente rutiere) va plati mult mai putin fata de un sofer cu varsta de 55 ani (permis conducere 25 ani - si fara evenimente rutiere).
Se pune accent pe varsta si capacitatea de reactie a soferului.
- In acest caz care din cei doi soferi sunt mai responsabili in activitatea rutiera, cel cu evenimente rutiere si permis conducere de 5 ani sau cel care are 25 ani experienta in condus si fara evenimente rutiere dar are varsta de 55 ani?
4. Cum se ia in considerare RCA-ul in situatia in care masina are asigurare facuta de tanarul de 25 ani dar este condusa de (tatal acestuia) soferul de 55 ani sau invers, sau masina este imprumutata?
Pana la urma cine este asigurat?:
a. masina
b. soferul
c. ambii
Cine este penalizat in cazul in care exista eveniment rutier (stiind clar ca daca esti vinovat dai asigurarea)?:
a. masina
b. soferul (titular in RCA), tatal acestuia sau imprumutantul (care conducea masina)
c. masina si soferul (titular RCA - sau nu al masinii respective)
Revenind la perioada limita de incheiere a unei polite RCA, daca este facuta pe 1, 3, 6, 12 luni si uiti sa o actualizezi cand expira tot fara asigurare te afli.
Responsabilitatea este efectiv a soferului cand se urca la volan.
Daca imprumuti masina cuiva ce acte ii ceri sau ii dai?
Nu cumva, asigurarea RCA (valabila sau nu) si certificatul de inmatriculare a masinii (care are ITP valabil sau expirat)?
2) Recent am vandut a doua masina care statea de 2 ani ... firesc ca nu mai avea RCA si nimeni nu vroia sa o cumpere asa .Pai sa fac asigurare pe 6 luni pt a vinde masina a doua zi?
3) La motociclete -se circula cu ele de la sfarsitul lui aprilie pana la inceputul lui octombrie ,adica 6 luni si ceva pe an -dupa propunerea legislativa esti obligat sa platesti RCA pe tot anul inclusiv iarna cand e frig si zapada , Mai sunt uni care vor reumatism cu orice pret dar pe zapada cu motocicleta solo nu poti circula mai mult de 100 m ca pici si se considera accident .
Iata 3 motive pt care aceasta propunere e ilogica ..
In al doilea rand motivarea ca e bine sa se faca RCA pe 6 luni ca sa nu circule soferii fara RCA e alta nomalie Tot asa pot circula fara RCA si după cele 6 luni daca am uita cumva de polita RCA
Guvernantii astia dau OUG doar asa ca sa se afle in treba sau ce se intampla ?
Guvernul nostru se declara de acord cu constitutia tarii ,...dar numai se declara .