Bugetul pentru anul 2019 al MMACA prevede alocarea de fonduri nerambursabile către antreprenorii debutanți sau cei cu experiență în afaceri prin intermediul mai multor programe de finanțare.
Bugetul și alocările financiare prevăzute pentru sprijinirea antreprenoriatului în 2019 au primit marți aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament. Astfel, antreprenorii vor putea accesa în lunile următoare următoarele programe de finanțare:
1. Programul de Microindustrializare
Programul permite alocarea unui ajutor financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei fiecărui beneficiar selectat pentru finanțare.
Măsura este accesibilă firmelor înregistrate cu cel puțin un an calendaristic înaintea lansării programului de finanțare, iar banii pot fi utilizați în special pentru achiziția de utilaje și echipamente necesare dezvoltării și extinderii afacerilor derulate.
Programul de finanțare solicită o contribuție proprie de cel puțin 10% din partea beneficiarilor, iar în cursul anului 2018 au fost selectate 176 de firme pentru a primi acest ajutor nerambursabil.
Pentru 2019, bugetul alocat este de aproximativ 22,7 milioane de lei. În situația în care alocarea maximă acordată unui singur beneficiar se va păstra, programul va permite selectarea unui număr de doar 50 de beneficiari.
2. Programul de Comerț și Servicii
Altă soluție de finanțare extrem de accesată în anii trecuți este programul de Comerț și Servicii. Afacerile care înregistrează cel puțin un an calendaristic la momentul lansării programului de finanțare pot accesa până la 250.000 de lei pentru dezvoltare și extindere.
În 2018 au fost selectate pentru finanțare 211 firme pentru dezvoltarea afacerilor. Bugetul anunțat pentru anul 2019 este de 15,39 de milioane de lei, ceea ce va permite finanțarea unui număr de cel puțin 61 de beneficiari.
3. Programul pentru internaționalizare
Prin intermediul acestei măsuri de finanțare, firmele din România pot participa la târguri și expoziții organizate în străinătate, cheltuielile ocazionate fiind decontate până la un plafon de 50.000 de lei/proiect.
Bugetul anunțat pentru acest an este de zece milioane de lei, astfel că 200 de firme vor putea beneficia de ajutor nerambursabil în 2019.
4. Susținerea meșteșugurilor și a artizanatului
Meșteșugarii și comercianții de produse artizanale pot participa gratuit la un târg prin intermediul căruia își pot expune și vinde produsele către vizitatori.
Programul de finanțare decontează cheltuielile cu transportul, cazarea și accesul la acest târg, iar bugetul din anul 2019 este în sumă de 890 mii lei.
5. Programul EMPRETEC
Persoanele fizice vor putea participa la cursuri pentru dezvoltarea capacităților antreprenoriale și în acest an prin intermediul programului Empretec. Grupul-țintă este format de către antreprenori existenți sau potențiali, cetățeni români sau străini, cu studii medii sau superioare încheiate.
Bugetul alocat pentru anul 2019 este de 504 mii lei, ceea ce ar putea conduce la selectarea a unui număr de o sută de persoane pentru participarea la cursuri. Bugetul alocat se va distribui în mod egal celor patru centre regionale care implementează acest program de finanțare, respectiv Brașov, Ploiești, Iași, Timișoara.
6. Femeile antreprenor vor primi finanțare și în 2019
Programul Femeia Manager va susține participarea femeilor-antreprenor la conferințe regionale, ateliere de lucru (așa numitele workshop-uri) sau conferințe internaționale. Prin urmare, banii acordați nu vor putea fi folosiți pentru achiziția de utilaje, echipamente, echipamente IT sau soluții software.
Bugetul alocat pentru acest an este de un milion de lei, la fel cum s-a întâmplat și în 2018.
7. Târgul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii
În 2019, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor putea participa la un târg prin intermediul căruia participanții vor putea expune și vinde produsele proprii către vizitatori. De asemenea, programul prevede și organizarea unor conferințe, seminarii, mese rotunde, workshop-uri și prezentări.
Bugetul alocat acestui program de finanțare este de cinci milioane de lei.
8. Stimularea exporturilor
În 2019, bugetul alocat de către MMACA acestui program de finanțare este de 70 de milioane de lei. Acești bani vor putea fi accesați de către antreprenorii români cu activitate de export pentru a-și îmbunătăți strategiile aplicate de aceștia.
Bugetul pentru micile afaceri se bazează pe credite de angajament
Bugetul pentru anul 2019 conține atât credite pentru angajament, cât și credite bugetare.
Bugetul se bazează pe o alocare multianuală, astfel că el prevede atât sume pentru cheltuielile curente, respectiv credite bugetare, cât și sume destinate angajării de cheltuieli multianuale, ceea ce va permite efectuarea de plăți în exercițiile bugetare viitoare, respectiv credite de angajament.
Astfel, creditele de angajament prevăzute în prezent se vor traduce printr-o presiune mai mare pe bugetele viitoare ale ministerului, prin plățile care trebuie efectuate în contul cheltuielilor angajate anterior.
Bugetul MMACA pentru programele de finanțare anunțate pentru anul 2019 poate fi consultat în fișierul atașat.
Comentarii articol (0)