Entitățile care desfășoară activități care ar putea fi folosite ca mijloace pentru spălarea banilor sau finanțarea terorismului trebuie să desemneze o persoană responsabilă de relațiile cu ONPCSB, conform Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului.
De exemplu, asociațiile și fundațiile ar putea fi paravane pentru astfel de activități, astfel încât ele se află printre entitățile vizate de acea obligație. Dar nu sunt singurele. Una din obligațiile concrete pe care le-ar avea astfel de persoane desemnate se referă la informarea Oficiului atunci când există suspiciuni că anumite activități de spălare de bani sau de finanțare a terorismului ar putea avea loc.
Astfel, apare întrebarea: care sunt entitățile care trebuie să desemneze astfel de persoane responsabile cu informarea Oficiului și cu aplicarea Legii nr. 656/2002?
În concret, conform aceleiași legi, e vorba de următoarele entități:
- instituțiile de credit și sucursalele din România ale instituțiilor de credit străine;
- instituțiile financiare, precum și sucursalele din România ale instituțiilor financiare străine;
- administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu și pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, agenții de marketing autorizați/avizați în sistemul pensiilor private;
- cazinourile;
- auditorii, persoanele fizice și juridice care acordă consultanță fiscală sau contabilă;
- notarii publici, avocații și alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistență în întocmirea sau perfectarea de operațiuni pentru clienții lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acțiuni sau părți sociale ori elemente ale fondului de comerț, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienților, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcționării sau administrării unei societăți comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăților comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfășurarea, potrivit legii, a altor activități fiduciare, precum și în cazul în care își reprezintă clienții în orice operațiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile;
- furnizorii de servicii pentru societățile comerciale și alte entități sau construcții juridice, alții decât cei prevăzuți la precedentele două puncte;
- persoanele cu atribuții în procesul de privatizare;
- agenții imobiliari;
- asociațiile și fundațiile.
Atenție! În privința auditorilor care acordă consultanță fiscală sau contabilă, precum și în cazul profesiilor juridice liberale, obligația de desemnare le revine structurilor de conducere ale acestor profesii, nu fiecărui practicant, în parte. Astfel, nu va trebui, de exemplu, ca fiecare firmă de avocatură să desemneze o astfel de persoană.
Astfel, se poate vedea foarte clar că lista acoperă foarte multe activități, de la activități unde pot circula sume de bani prin conturile entității, cu frecvență ridicată, la persoane care pot deține informații importante privind activități de spălare a banilor sau finanțare a terorismului.
După ce entitățile menționate mai sus desemnează persoanele cu atribuții de comunicare cu Oficiul, vor informa autoritatea despre acest lucru.
Nerespectarea obligațiilor menționate mai sus pot să atragă amenzi între 15.000 lei și 50.000 lei. În plus, persoane juridice, precum băncile, de exemplu, pot să fie sancționate suplimentar, astfel:
- suspendarea avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități ori, după caz, suspendarea activității, pe o durată de la o lună la 6 luni;
- retragerea licenței sau a avizului pentru anumite operațiuni ori pentru activități de comerț exterior, pe o durată de la o lună la 6 luni sau definitiv;
- blocarea contului bancar pe o durată de la 10 zile la o lună;
- anularea avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități;
- închiderea unității.
Atenție! Atât sancțiunea amenzii, cât și celelalte sancțiuni care ar putea fi aplicate vizează nu doar nenumirea persoanei responsabile, ci și necomunicarea informațiilor relevante despre aceasta autorităților.
Comentarii articol (1)