avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Raportarea tranzactiilor
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Raportarea tranzactiilor

Ce parere aveti despre prevederea legala privind Raportarea tranzactiior a caror valoare depaseste 15.000 Euro la Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor de catre majoritatea persoanelor fizice, sau juridice care efectueaza tranzactii, inclusiv a avocatilor, notarilor, agentiilor imobiliare, fundatiilor...?

MIe mi se pare o prevedere abuziva. Unde e prezumtia de nevinovatie?
E o modalitate de control a "tot ce misca"...
Ratiunile ar fi prevenirea evaziunii fiscale, insa ma deranjeaza aceasta obligativitate de raportare. NU-mi plac raporturile de subordonare intre individ si Stat constituite pe motive arbitrare...
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 10:36, 21 Iulie 2008
Lege nr. 656 din 07/12/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism
Art. 2. - În sensul prezentei legi:
c) prin tranzacţie suspectă se înţelege operaţiunea care aparent nu are un scop economic sau legal ori care, prin natura ei şi/sau caracterul neobişnuit în raport cu activităţile clientului uneia dintre persoanele prevăzute la art. 8, trezeşte suspiciunea de spălare a banilor sau de finanţare a actelor de terorism;
h) prin operaţiuni ce par a avea o legătură între ele se înţelege operaţiunile aferente unei singure tranzacţii decurgând dintr-un singur contract comercial sau înţelegere de orice natură între aceleaşi părţi şi a căror valoare este fragmentată în tranşe mai mici de 15.000 euro ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiaşi zile bancare, în scopul evitării cerinţelor legale;
Art. 3. - (1) De îndată ce salariatul unei persoane juridice sau una dintre persoanele fizice prevăzute la art. 8 are suspiciuni că o operaţiune ce urmează să fie efectuată are ca scop spălarea banilor sau finanţarea actelor de terorism, va informa persoana desemnată conform art. 14 alin. (1), care va sesiza imediat Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, denumit în continuare Oficiul. Persoana desemnată va analiza informaţiile primite şi va sesiza Oficiul cu privire la suspiciunile motivate rezonabil. Acesta va confirma primirea sesizării.
Art. 8. - Intră sub incidenţa prezentei legi următoarele persoane fizice sau juridice:
a) instituţiile de credit şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit străine;
b) instituţiile financiare, precum şi sucursalele din România ale instituţiilor financiare străine;
c) administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu şi pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, agenţii de marketing autorizaţi/avizaţi în sistemul pensiilor private;
d) cazinourile;
e) auditorii, persoanele fizice şi juridice care acordă consultanţă fiscală sau contabilă;
f) notarii publici, avocaţii şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistenţă în întocmirea sau perfectarea de operaţiuni pentru clienţii lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acţiuni sau părţi sociale ori elemente ale fondului de comerţ, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienţilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcţionării sau administrării unei societăţi comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăţilor comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfăşurarea, potrivit legii, a altor activităţi fiduciare, precum şi în cazul în care îşi reprezintă clienţii în orice operaţiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile;
g) furnizorii de servicii privind societăţi comerciale sau alte entităţi, alţii decât cei prevăzuţi la lit. e) sau f);
h) persoanele cu atribuţii în procesul de privatizare;
i) agenţii imobiliari;
j) asociaţiile şi fundaţiile;
k) alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
Art. 14. - (1) Persoanele juridice prevăzute la art. 8 vor desemna una sau mai multe persoane care au responsabilităţi în aplicarea prezentei legi, ale căror nume vor fi comunicate Oficiului, împreună cu natura şi cu limitele responsabilităţilor menţionate.


Avand in vedere cele de mai sus (art. 3) nu se raporteaza toate operatiunile, doar acelea suspecte asupra carora exista suspiciuni. Mai multe detalii asupra procedurilor se pot gasi in normele de aplicare a legii 656/2002, cuprinse in H.G. nr. 594/2008.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2008
consultantfiscalitate, utilizator
. Printre entitatile raportoare se numara consultantii fiscali, contabilii, notarii publici, avocatii si alte persoane care exercita profesii juridice liberale.
Si mie mi se pare o prevedere abuziva.
Legea pune in plicare o directiva UE. :D Stati linistiti, nu e ideea noastra, a romanilor...
In ciuda faptului ca limiteaza cumva confidentialitatea colaborarii cu unele profesii, nu au fost puncte de vedere foarte clar impotriva acestei idei din partea niciuneia dintre profesiile enumerate in Directiva.

Asadar, nu stiu ce credem noi, dar strainii nu au considerat-o absurda.

In plus, consider ca e gresita aceasta confidentialitate absoluta, o cred ca un drept excesiv. Parerea mea. :sticktongue:

A! Inainte era 10 000 euro, acum e 15 000.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Stiu ca e o prevedere mai veche, globalista care poate alimenta cu succes teoriile conspirationiste. Insa nu stiam, pana acuma, ca si avocatii au obligatia de a raporta astfel de tranzactii. Cred ca prin noile prevederi s-a largit foarte mult aria "raportorilor". Ma gandeam cam cine ar fi lasat pe dinafara, dintre cei care instrumenteaza banii...
Managerii de fotbalisti?;)
si mie mIe mi se pare o reglementare abuziva.
ar trebui sa existe si sa reglementeze cazuri generale cu prezumtia de nevinovatie!
or sa se speculeze, dar...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa oficiul pentru spalarea banilor laura-tamara laura-tamara Buna Ziua, In cazul unor asociatii care nu au activitate economica(nu sunt platitoare de tva,nu platesc impozit pe profit),trebuie trimisa adresa la Oficiul ... (vezi toată discuția)
Adresa of.nat. prev si comb a spalarii banilor kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Daca am o firma nou infiintata, trebuie sa fac acea adresa catre Oficiul National De Prevenire Combatere A Spalarii Banilor? Mentionez ca la ... (vezi toată discuția)
Oficiul national de spalare a banilor webcom webcom Buna seara, va rog, doresc sa stiu care este procedura de transmitere/raportare catre ONPCSB, in conditiile in care asociatii crediteaza in mod constant in ... (vezi toată discuția)