avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Oficiul National de Spalare a Banilor
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Oficiul National de Spalare a Banilor

Buna seara,
va rog, doresc sa stiu care este procedura de transmitere/raportare catre ONPCSB, in conditiile in care asociatii crediteaza in mod constant in numerar in baza unui contract de creditare.
Multumesc!
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: webcom , utilizator 12:09, 6 Februarie 2014
Buna seara,

Trebuie sa desemnati o persoana in baza unei decizii.

Persoana desemnata va tine legătura cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spălării Banilor, având următoarele obligaţii:

a) de a raporta către Oficiu operaţiunile suspecte de spălare a banilor sau de finanţare a activităţii de terorism;
b) de a sesiza indata cand are suspiciuni ca o operaţiune ce urmează a fi efectuata are ca scop spălarea banilor, va intocmi un raport scris (conform art. 21 din lege), pentru fiecare tranzacţie in numerar, suspecta din punct de vedere a Legii nr.656/2002;
c) va raporta Oficiului in cel mult 24 de ore, efectuarea de operaţiuni cu sume in numerar (lei sau valuta) a căror limita minima reprezintă echivalentul in lei a 15.000 Euro, inclusiv in situaţia in care tranzacţia se realizează prin una una sau mai multe operaţiuni legate intre ele;
d) de a sesiza Oficiul cand constata ca una sau mai multe operaţiuni efectuate de un client prezintă indicii sau anomalii pentru activitatea acelui client ori pentru tipul operaţiunii in cauza daca exista suspiciuni ca abaterile au ca scop spălarea banilor sau activităţi de terorism;
e) de a raporta in 24 ore la Oficiu operaţiunile efectuate cu sume in numerar in lei sau in valuta, a căror limita minima reprezintă echivalentul in lei a 15.000 euro;
f) va identifica si va păstra o copie dupa document, ca dovada, pe o perioada de 5 ani, incepand de la data la care se incheie operaţiunea cu clientul. Procedurile de identificare sunt cele stabilite prin lege la art13 si art. 14.

Daca sunt operatiuni care nu depasesc 15.000 de euro pe zi, nu trebuie sa raportati nimic special, doar decizia de desemnare a persoanei, care se trimite o data pe an, la inceputul acestuia.

Respect,
Dan Preda.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
ContSters307306, utilizator
Va multumesc!
Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa of.nat. prev si comb a spalarii banilor kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Daca am o firma nou infiintata, trebuie sa fac acea adresa catre Oficiul National De Prevenire Combatere A Spalarii Banilor? Mentionez ca la ... (vezi toată discuția)
Creditul asociatului - asociati conturi curente -adresa oficiu pentru spalarea banilor ContSters109653 ContSters109653 Asociatul poate imprumuta prin caserie , cu dispozitie de incasare , astfel incat [b]soldul [/b]contului sa depaseasca 10.000 euro , sau aceasta operatiune ... (vezi toată discuția)
Raportari oficiul de spalare a banilor angelica31 angelica31 O societate comerciala achizitioneaza in baza unui contract de vanzare cumparare un utilaj de la o persoana fizica . Valoarea acestuia este de 90.000 lei . ... (vezi toată discuția)