La Guvern au fost adoptate marți mai multe modificări la legile justiției, cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 7/2019, document publicat miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 137 și intrat astfel în vigoare.
O parte dintre noutăți vizează remedii temporare pentru deficitul de personal care s-ar fi produs dacă, în 2019, admiterea în Institutul Național de Magistratură s-ar fi făcut pentru o pregătire de patru ani, așa cum s-a stabilit toamna trecută prin lege. Ordonanța prevede că cei care intră anul acesta în Institut vor parcurge tot doi ani de studiu, așa cum a fost până acum.
Ordonanța publicată miercuri cuprinde modificări importante privind funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public -- procurorul general, adjunctul, cei din conducerea Direcției Naționale Anticorupție, șefii de secție ș.a.m.d. Pentru acestea, OUG-ul aduce o precizare importantă în contextul reînvestirilor - faptul că funcțiile respective nu pot fi ocupate prin delegare, chestiune care, potrivit ministrului justiției, se întâmplă acum în practică și nu ar mai trebui perpetuată.
"Aceste funcții de rang înalt, unde procedura pleacă de la ministrul justiției (...) nu pot fi delegate. Ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii, prin procedura prevăzută de lege (...) De ce? Pentru că, din păcate, azi multe funcții de conducere sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu e normal", a spus ministrul marți, în urma adoptării ordonanței.
Ce se va întâmpla cu cei aflați momentan în astfel de funcții, prin delegație? Există în ordonanță o prevedere specială pentru ei care specifică faptul că aceștia vor rămâne în funcție timp de 45 de zile, timp în care vor trebui ocupate acele funcții prin procedura legală, așa cum e detaliată în lege.
Mai departe, privind potențialii candidați la aceste funcții cu rang înalt, vor putea candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecătorii care au fost procurori la un moment dat, iar competența de emitere a avizului în procedura de numire a acestora revine plenului Consiliului Superior al Magistraturii, din moment ce vor putea candida și judecători cu experiență de procurori (nu se putea rămâne la emiterea acestui aviz de către secția pentru procurori).
Este vizată de OUG și participarea la concursul pentru promovarea pe loc, în gradul profesional imediat superior, de unde a fost scoasă condiția funcționării timp de trei ani la instanța/parchetul unde se dorește promovarea.
De asemenea, colegiile de conducere ale instanțelor nu mai au pot adopta regulamente prin care să adauge la lege pe motiv că aceasta este neclară, nu e predictibilă sau previzibilă. "Dacă neclaritatea persistă, se pot adresa -- cei care nu o înțeleg -- ICCJ, cu un recurs în interesul legii, tot ICCJ pentru a da o hotărâre prealabilă privind dezlegarea unor probleme de drept, Curții Constituționale a României (...) În niciun caz, colegiile de conducere -- care sunt administrative, până la urmă -- nu pot adăuga la lege, nu pot completa legea sub motiv că ar fi neclară sau că ar avea lacune. Opera de legiferare este și trebuie să rămână numai a legiuitorului", a explicat ministrul marți.
Comentarii articol (0)