În luna februarie 2019, Poliția Română anunța, printr-un comunicat publicat recent pe website-ul propriu, că a inițiat, prin metode investigative complexe conduse de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și cu sprijinul Europol, realizarea unui program informatic pentru contracararea celui mai răspândit virus informatic din lume, respectiv GandCrab. “Pentru a veni în sprijinul victimelor, Poliția Română a lucrat îndeaproape cu Bitdefender România”, se precizează în comunicat.
Recent, printr-un alt comunicat de presă, Poliția anunță lansarea celui de-al patrulea decriptor gratuit, program ce le permite celor ce au fost afectați de acest virus să primească acces la datele criptate fără să mai plătească recompensă atacatorilor. Totodată, în comunicat se precizează și că "amenințarea ransomware cu cea mai mare cotă de piață din lume, de peste 50%, este la un pas de anihilare, prin colaborarea solidă dintre autorități și industria de securitate informatică".
Astfel, cei afectați de virusul GandCrab pot utiliza programul dezvoltat de producătorul român de soluții antivirus, ce se poate descărca gratuit de aici sau de aici.
Potrivit informațiilor furnizate de Poliția Română, GandCrab este un virus informatic “care se distribuie prin diverse metode (email-uri de tip spam și campanii de malware) și care, odată accesat, criptează toate fișierele. Ulterior, pe ecranul calculatorului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informațiilor/ datelor/ fișierelor pierdute”.
Până acum, virusul GandCrab a infectat mai mult de un milion de calculatoare din întreaga lume, solicitând răscumpărări de diverse valori, în funcție de importanța datelor blocate. Astfel, sumele cerute sunt cuprinse între aproximativ 600 de dolari (în cazul datelor persoanelor fizice) și 700.000 de dolari (în cazul datelor companiilor).
Autoritățile recomandă, pentru a preîntâmpina infectarea calculatoarelor cu astfel de viruși, ca utilizatorii să utilizeze un program antivirus și să nu deschidă mailuri nesolicitate sau să acceseze link-uri primite de la necunoscuți.
Totodată, utilizatorii din țara noastră ce au calculatorul infestat cu un virus de tip ransomware sunt sfătuiți să nu plătească răscumpărarea cerută, ci să se adreseze Poliției Române.
Comentarii articol (6)