Arătam, într-un alt articol, că angajatorul, dacă a concediat pe cineva ilegal, poate fi obligat să reintegreze persoana respectivă în muncă, inclusiv în situațiile în care vechiul loc de muncă nu mai există. Acest lucru se datorează faptului că instanțele interpretează într-un mod strict prevederea din Codul muncii care permite reintegrarea.
Astfel, faptul că nu există excepții prevăzute în Codul muncii este considerat de instanțe ca însemnând că nu există excepții de la regula reintegrării, atunci când aceasta este obligatorie.
Totuși, ce face un angajator în momentul în care vede că trebuie să reintegreze un angajat în muncă, în urma unei decizii a unei instanțe, însă postul pe care trebuie să se dispună reintegrarea nu mai există? Opțiunile nu sunt foarte variate, întrucât nerespectarea hotărârilor judecătorești poate duce la atragerea răspunderii penale și la aplicarea unei pedepse cu închisoarea între trei luni și doi ani sau la aplicarea pedepsei amenzii.
Astfel, e clar că singura opțiune a angajatorului este să dispună reintegrarea. Însă acesta ar putea să se întrebe: din cauză că nu există prevederi clare, în privința modului cum se desfășoară reintegrarea, cum ar trebui să procedeze? Cel mai simplu lucru este să se reînființeze vechiul post al salariatului concediat ilegal, dacă acesta a fost desființat.
Ar putea, totuși, angajatorul să procedeze diferit? Nu prea. Având în vedere că, astfel cum stabilește Codul muncii, reintegrarea înseamnă repunerea părților în situația anterioară emiterii actului de concediere, angajatul nu poate suferi niciun dezvavantaj în urma reintegrării. Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că angajatorul nu poate face nimic ce ar duce la o modificare unilaterală a vechilor condiții de muncă.
Într-un astfel de caz, libertatea angajatorului este destul de restrânsă, întrucât reintegrarea salariatului pe un alt post, de exemplu, ar însemna o modificarea unilaterală a condițiilor de muncă. De aceea, se pare că singura opțiune pentru angajatorul care este obligat să reintegreze un salariat concediat ilegal, atunci când vechiul post nu mai există, este reînființarea postului.
Reintegrare în muncă 2019 este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează principalele chestiuni legate de posibilitatea reintegrării în muncă a salariatului concediat ilegal. În cadrul campaniei, vom prezenta teme precum tipurile de concedieri ilegale care ar justifica o reintegrare în muncă, felul în care trebuie cerută reintegrarea în muncă sau cumulul remediului reintegrării în muncă cu alte remedii, printre altele. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)