Codul muncii prevede, în ceea ce privește reintegrarea salariatului concediat ilegal, pe de o parte, că fostul angajat poate cere această măsură, în fața instanței. Pe de alta, instanța în fața căreia se cere o astfel de măsură este obligată la o hotărâre prin care să dispună reintegrarea.
În schimb, deși există varii situații care pot apărea în ceea ce privește relațiile de muncă, nu există prevederi detaliate cu privire la cum trebuie acționat, în funcție de circumstanțe. Iar o astfel de situație este desființarea locului de muncă al fostului angajat, ulterior concedierii ilegale a acestuia. Cum trebuie procedat într-un astfel de caz?
O astfel de speță a fost soluționată de către Curtea de Apel Bacău. În cauză, s-a cerut reintegrarea unui salariat concediat ilegal, însă angajatorul s-a apărat, susținând că o astfel de reintegrare ar fi imposibilă, din cauza desființării agenției unde lucra fostul angajat. Totuși, instanța a dispus reintegrarea salariatului concediat ilegal la sucursala angajatorului, din același oraș. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă, din perspectiva locului muncii, acesta era diferit.
Curtea de Apel Bacău a reținut că, în vederea aplicării normei din Codul muncii cu privire la reintegrarea salariatului concediat ilegal, nu are nicio importanță faptul că, ulterior concedierii, nu exista niciun post disponibil.
Practic, instanța (implicit) s-a bazat pe faptul că inexistența unei excepții de la obligația de reintegrare, atunci când nu există posturi libere, trebuie interpretată ca atare, nefiind justificată nicio derogare.
Astfel, simplul fapt că s-a desființat vechiul post al angajatului concediat ilegal nu poate justifica un refuz de reintegrare a acestuia, atunci când el are dreptul respectiv. Altcumva, s-ar putea ajunge la soluții excesiv de formaliste, în care angajatorul ar putea scăpa de obligația de reintegrare a unui salariat concediat ilegal, prin desființarea vechiului post al celui din urmă.
Reintegrare în muncă 2019 este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează principalele chestiuni legate de posibilitatea reintegrării în muncă a salariatului concediat ilegal. În cadrul campaniei, vom prezenta teme precum tipurile de concedieri ilegale care ar justifica o reintegrare în muncă, felul în care trebuie cerută reintegrarea în muncă sau cumulul remediului reintegrării în muncă cu alte remedii, printre altele. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)