Am avut un proces cu angajatorul privind concedierea ilegala (art. 61 lit. c).
Dupa terminarea procesului, instanta de fond constata ca am fost concediat ilegal deoarece concedierea pe "motive medicale" s-a facut doar in baza fisei de aptitudini eliberata de medicul unitatii, fara o decizie a organelor competente de expertiza medicala.
Sentinta stabilea faptul ca decizia a fost ilegala si in esenta : 1)-anuleaza decizia de concediere
2)--reintegrarea pe functia detinuta anterior emiterii deciziei 3)-obliga parata sa plateasca reclamantului despagubiri egale cu salariile indexate,majorate si recalculate si celelalte drepturi de care a beneficiat de la data emiterii deciziei pana la data reintegrarii efective
Parata face recurs si Curtea de apel , de data asta constatand ca nu s-a respectat procedura concedierii ( in sensul punerii la dispozitie a listei cu posturile disponibile la data emiterii deciziei) stabileste:
-modifica in parte sentinta recurata in sensul ca admite in parte actiunea
-dispune reintegrarea reclamantului intr-un loc de munca corespunzator cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina muncii
-mentine restul dispozitiilor
-irevocabila
Dupa o perioada de peste un an de la pronuntarea Deciziei Curtii de apel si dupa multe solicitari din partea mea (inclusiv actionarea in penal si solicitarea executarii silite) de a se pune in aplicare hotararile instantelor, parata imi trimite acasa o adresa prin care ma invita la sediul sau in vederea reangajarii in postul de betonist necalificat.
Mentionez ca eu sunt absolvent al Facultatii de constructii Bucuresti cu "diploma de stat" din anul 1980 si de atunci am indeplinit in aceasta unitate functiile urmatoare : sef schimb, sef atelier, sef sectie, sef compartiment ctc-laborator, sef serviciu productie, sef sectie cariera exploatare piatra constructii si agregate minerale.
Cine ma poate lamuri acum ce-i de facut dupa gafa Curtii de apel ?
Puteti face o cerere de lamurirea dispozitivului ... reintegrarea se va face, potrivit H.J., intr-un loc de munca corespunzator cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina muncii si cu pregatirea profesionala a dvs ... asa mi se pare corect.
Asa consider si eu, altfel este exact ceea ce spun in titlu.
Eu cred ca decizia Curtii a fost data considerandu-se ca este de bun simt sa se tina cont de pregatire fara a da dreptul la umilire. Numai ca ei nu stiau cu ce fel de oameni au deaface si uite ca acum angajatorul nu are nicio jena sa dispuna si sa se acopere de termenii Deciziei. Pe de alta parte atata timp cat decizia de concediere a fost data cu nerespectarea procedurii si declarata nula din culpa angajatorului, mi se pare normal sa se fi dispus reintegrarea pe vechiul post, angajatorului ramanandu-i posibilitatea reluarii procedurii (corecte) de concediere daca mai erau intrunite conditiile. In fond se stabileste ca-i vina angajatorului iar eu acum suport consecintele.
ORI VORBIM DE LOGICA ACOLO UNDE EA NU PREA ESTE ?!!!
Cred ca decizia Curtii nu respecta principiul restitutio in integrum ... reintegrarea trebuie sa se faca pe postul detinut anterior concedierii, urm,and apoi sa se faca modificarea c.i.m. in functie de capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina muncii.
Intr-adevar asa ar fi trebuit sa sune o decizie logica. Atata timp cat mi se dau drepturile salariale avute anterior de la emiterea deciziei de concediere si pana in prezent la reintegrare, inseamna ca eu aveam tot dreptul sa fiu reintegrat pe functie si medicul sa-si dea verdictul pentru viitor.Paradoxal, acum am ajuns sa fiu apt pentru munca grea si necalificata si sa nu mai am sansa sa probez cu sanatatea mea ca sunt at pentru munca de birou.
Se pare ca trebuie sa ma consolez inca o data ca a gresit Justitia pe care o avem si pe care o meritam.
Din pacate cand greseste Justitia sufera un nevinovat.
Oare daca eram in functia de profesor de liceu ma facea "doamna de serviciu" sau doar un
simplu elev de liceu ?!
Seamana asa de bine cu bancul acela, cand un jucator suteaza perfect la vinclu (instanta de fond) insa intervine un coechiper sa o dea si mai in vinclu (Curtea de apel) si mingea se duce in afara cadrului portii.
Reintegrare salariat
acuta
Buna ziua.Va prezint urmatorul caz la care va rog sa ma ajutati:Am avut o concediere individuala in anul 2009 si in urma unui recurs datorita unor vicii de ... (vezi toată discuția)