avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva, recurs castigat, ce urmeaza?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva, recurs castigat, ce urmeaza?

Buna ziua,

Va rog respectuos, daca doriti sa ma ajutati cu niste lamuriri si eventual niste sfaturi referitor la urmatoarea situatie in care ma aflu:

Am contestat in Tribunalul Bucuresti in anul 2010 decizia de concediere prin care mi s-a desfacut contractul de munca din motive neimputabile mie. Motivele din decizia de concediere au fost, chipurile, "probleme economico-financiare previzionate".
La finalul procesului Tribunalul Bucuresti a decis prin sentinta din data de 2 noiembrie ca nu s-au adeverit acele dificultati economico-financiare previzionate si prin urmare mi-a dat castig de cauza astfel: "Obligă intimata să-l reintegreze pe contestator în postul deţinut anterior concedierii, şi să-i plătească despăgubiri egale cu salariile indexate majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta de la data concedierii şi până la data reintegrării efective. Cu recurs "
Angajatorul a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti unde am castigat iar, decizia a aparut deja pe site-ul Institutiei la data de 01.06.2011 specifica scurt: "Solutie: respinge recursul, ca nefondat irevocabilă".

Intrebarea mea este:

1. Ce urmeaza acum sa fac, astept prin posta decizia de la Curtea de Apel s-au cum se procedeaza?

Deja este 24 iunie si nu as vrea sa depasesc nu stiu ce termen in care nu m-am prezentat la fostul angajator pentru a ma reangaja si a-mi primii salariile din urma.
Ma gandesc sa nu existe un anumit termen pina la care pot sa ma prezint la fostul angajator cu sentinta de la tribunal si daca depasesc acel termen sa nu decad din drepturi, sau cum se spune. Oricum, imediat dupa reangajare am intentia sa-mi dau demisia pentru ca stiu ce "bucurosi" ma asteapta cei din conducere pentru ca am castigat procesul.

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde la solicitare

cu stima,
Adrian Lazarescu

Cel mai recent răspuns: Adrian Lazarescu , utilizator 02:24, 27 Iunie 2011
Trebuie sa faci o cerere de reintegrare [pe care o poti trimite prin posta cu confirmare de primire sau te duci si o duci la secretariat/receptie, angajatorul stie deja care este sentinta. Ai grija sa obti un numar de inregistrare.....Oricum poti face acest lucru in termen de 3 ani de la data la care s-a dat sentinta...
GabrielaDuma a scris:

Trebuie sa faci o cerere de reintegrare [pe care o poti trimite prin posta cu confirmare de primire sau te duci si o duci la secretariat/receptie, angajatorul stie deja care este sentinta. Ai grija sa obti un numar de inregistrare.....Oricum poti face acest lucru in termen de 3 ani de la data la care s-a dat sentinta...


Va multumesc frumos pentru promptitudine si pentru sfaturi.
Inteleg ca legea imi permite o perioada de timp de 3 ani in care ma pot prezenta la fostul angajator pentru a-mi intra in drepturile stabilite de instanta. Nu cred ca o sa astept chiar atat.
Nu stiu insa cum se procedeaza cu sentinta definitiva si irevocabila. Cum intru in posesia ei si in cat timp trebuie sa fac acest lucru? Daca credeti ca imi mai puteti oferi un raspuns va multumesc anticipat pentru aceasta.
hotararea Curtii nu se comunica, veti cere dvs. o copie dupa ce va fi redactata ( intrebati la arhiva daca a fost redactata de judecatori). Apoi, investiti hotararea, obtineti titlul executor si, pentru obligatiile salariale, va prezentati la un executor si puneti poprire pe conturile angajatorului. Cat despre punerea in aplicare a hotararii de angajare, va adresati mai intai cu o solicitare in scris, direct la angajator si, in caz de "tacere", puteti formula si o plangere penala , ei au obligatia sa aduca la indeplinire decizia instantei in termen de doua saptamini, asta inafara faptului ca salariile sunt datorate pana la reangajarea dvs.
Curios e faptul ca doresc sa plateasca un om fara sa le lucreze??
sdianaviolina a scris:

.......ei au obligatia sa aduca la indeplinire decizia instantei in termen de doua saptamini, .......



Unde este prevazuta aceasta obligatie ? ... termenul la care va referiti este termenul dupa care salariatul poate face plangere penala impotriva angajatorului care a savarsit infractiunea prevazuta de art.261 C.mun.
(Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune .... )

Art.262 C.mun. nu mai prevede acest lucru in cazul savarsirii infractiunii de neexecutare a unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă.
Hotararea data de prima instanta, prin care s-a admis actiunea dv. ,este executorie de drept fiind vorba despre un litigiu de munca. Astfel nu este necesara investirea sa cu formula executorie. Va puteti adresa unui executor judecatoresc cu aceasta hotarare spre a fi pusa in executare.
Cu privire la reintegrare si la plata salariilor, va puteti adresa angajatorului cu o cerere prin care sa ii solicitati sa respecte dispozitiile hotararii.
Daca in termen de 15 zile de la comunicarea acestei adrese nu se supune dispozitiilor instantei puteti formula o plangere la Parchet pentru nerespectarea hotararii judecatoresti cu privire la plata slariilor si la reintegrare impotriva administratorului acestei societati.
Bafta!

Alte discuții în legătură

Care este procedura dupa castigarea de catre un angajat a unui litigiu de munca? Svart Svart De scurt timp am obtinut la Curtea de Apel o hotarare irevocabila in care s-a constatat concedierea abuziva, nulitatea deciziei prin care am fost concediat ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita schimbarea locului de munca? marinad marinad Buna seara, am castigat un proces cu angajatorul care este obligat sa anuleze decizia de concediere si sa ma repuna pe postul ocupat inainte de ... (vezi toată discuția)
Repunere in drepturi maria_2012 maria_2012 Buna ziua. In urma unei sentinte definitive, in care se stipuleaza ca postul meu nu a fost desfiintat,si se dipune repunerea in drepturile avute anterior ... (vezi toată discuția)