Fiscul plănuiește să-și schimbe abordarea pe care o are față de contribuabilii corecți. Astfel, în viitor, aceștia ar urma să fie recompensați pentru că își îndeplinesc la timp obligațiile declarative și de plată față de ANAF, prin acordarea de bonificații.
„Avem în vedere acordarea de bonificații pentru contribuabilii corecți”, a declarat recent Virgil Pîrvulescu, vicepreședintele ANAF, la conferința anuală de fiscalitate ținută de PwC România în București.
În același timp, vicele Fiscului a vorbit și despre dezvoltarea ideii de mediere cu contribuabilii corecți. Practic, atunci când reprezentanții ANAF vor descoperi greșeli în declarațiile firmelor și antreprenorilor independenți, în loc să se treacă direct la repercusiuni, se va încerca clarificarea situației înainte de a fi luată orice măsură.
„Avem în vedere faptul că, în viitor, contribuabilul va fi înștiințat despre eventualele erori. Prima dată va avea loc o discuție cu contribuabilul, nu vom trece din start la măsuri coercitive. Vom avea o discuție. E o eroare de declarare? Și atunci vom ajunge la acea zonă de mediere, care acum este prevăzută doar după emiterea somației. Dar, în viitor, încercăm ca medierea să fie un instrument prin intermediul căruia să reușim să avem un grad de plată voluntară foarte mare”, a explicat Virgil Pîrvulescu.
În prezent, medierea fiscală a fost introdusă doar pentru momentul în care este pe cale să înceapă o executare silită a unui contribuabil, însă avem nevoie de prevederi legale suplimentare pentru punerea sa în aplicare.
În mod logic, această schimbare de politică ar urma să fie o consecință a aplicării sistemului de administrare a creanțelor fiscale în funcție de gradul de risc al fiecărui contribuabil. La finele anului trecut, chiar actualul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că Fiscul va trebui să recompenseze contribuabilii corecți.
Codul de procedură fiscală a fost modificat luna trecută pentru a introduce ideea de categorizare a companiilor și a antreprenorilor independenți în funcție de riscul fiscal. În momentul de față, ANAF pregătește procedurile de administrare a contribuabililor în funcție de riscul fiscal, pe care estimează că le va pune în aplicare începând din partea a doua a lunii aprilie 2019.