avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum pot obtine in instanta anularea unor Declaratii ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum pot obtine in instanta anularea unor Declaratii D220 emise de ANAF?

In baza unor declaratii D220, finantele au emis cateva decizii de impunere. Problema este ca aceste declaratii nu au fost scrise si semnate de persoana in cauza. Intrucat nu a fost in tara (dar a tot primit instiintari la adresa domiciliului fiscal) nu a contestat in termen decizille de impunere.
Acum a cerut in baza art. 90 Cpf desfiintarea sau modificarea deziziilor de impunere, aratand ca nu ea a fost persoana care a semnata declaratiile D220.
Finantele ii trimite o adresa prin care arata ca nu vor da curs cererii intrucat ei considera ca deciziile au fost emise corect.

Care este calea de atac impotriva acestei adrese? (cei de la finante au avut grija sa scrie pe adresa ca nu reprezinta act administrativ fiscal sau de autoritate..tocmai pt a o impiedica probabil sa se planga in contencios.)

Ce cale legala mai are persoana sa se planga in instanta (ce cadrul procesual) pentru constatarea nulitatii declaratiilor D220 si anularea deciziilor de impunere emise in baza lor?

Multumesc.
Pai, teoretic, ar trebui sa conteste deciziile de impunere, concomitent cu cerere de repunere in termen pentru contestatie, sa arate ca declaratiile nu sunt formulate si depuse de ea, si ca din aceasta cauza si comunicarea deciziilor de impunere nu a fost urmarita, iar de la momentul comunicarii si pana in prezent nu le-a vazut. In instanta se poate inscrie in fals impotriva acestor declaratii, aratand ca nu sunt scrise si semnate de ea.

De asemenea, poate sa formuleze o plangere penala pentru fals, sau sa incerce sa desfinteze declaratia in instanta civila, in contradictoriu cu Administratia Financiara respectiva.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cine a semnat acele declaratii, atunci ? Contabila ? Eram foarte curioasa.... Se pot intampla astfel de nebunii si sa te trezesti cu documente care sa-ti fie atribuite de finante, chiar daca nu le-ai intocmit tu ?Persoana respectiva, nu a facut cerere de suspendare a activitatii in momentul in care a plecat din tara ? Dati-ne mai multe detalii....
intai de toate ce reprezinta declaratia D220 ? --- am cautat pe site-ul ministerului de finante aici <[ link extern ] !
Declraratia 220 Declaraţia se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, provenind din: 1. Activităţi independente; 2. Cedarea folosinţei bunurilor; 3. Activităţi agricole impuse în sistem real. Formularul se utilizează pentru declararea veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere, precum şi pentru exercitarea opţiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net.
Amanunte gasiti la : [ link extern ]
Persoana afectata - sa-i zicem persoana X - are calitatea de persoana fizica autorizata.
Persoana X a solicitat fiscului sa-i atribuie un cod fiscal intrucat urma sa obtina venituri impozabile. In vederea impunerii persoana X are obligatia prezentarii la fisc a unei declaratii privind veniturile si cheltuielile estimate a le realiza in anul in curs. Este vorba de D220.
Prima data D220 a fost semnata de persoana X - in care a spus ca in anul 2008 (este un exemplu) urmeaza sa realizeze venituri de 50.000 lei si cheltuieli de 40.000 lei - rezultand un venit impozabil de 10.000 lei. Anul urmator persoana X intocmeste (tot ea, nu fiscul) Declaratia 200 in care scrie veniturile si cheltuielile efectiv realizate. Apoi pleaca in strainatate (ca si cand in tot acest timp fiscul este obligat sa aiba grija persoanei X , lipsa din tara fiind echivalentul prezentei umanitare pe Luna, Marte ori Venus - de unde nu poate delega pe nimeni pentru a o reprezenta).
Cum a procedat fiscul ? A intocmit decizii de impunere pornind de la prima declaratie estimata de venituri. Acest lucru ma face sa cred ca nici macar Declaratia 200 (cu datele realizate efectiv) nu a fost depusa. Asta pentru anul 2009. Apoi pentru 2010 a facut la fel. Si tot asa pana cand a aparut persoana X care nu a fost de acord . Cu ce nu a fost de acord ? Cu ceea ce nu a facut mai multi ani la rand.
Acum vin eu - in calitate de contribuabil onest - si intreb : de ce ar fi obligatia fiscului sa-i caute in coarne pe toti contribuabilii neonesti, care nu-si realizeaza obligatiile declarative legale , carora nu le pasa decat de propria lor persoana (lipsindu-le si un minim de spirit civic) si care trateaza cu dispret indeplinirea unor obligatii la care s-au inhamat singuri.
Eu cred ca aici nu este vorba doar de ignoranta. Este si bataie de joc la adresa oamenilor onesti. Nu va mai framantati pentru a afla cine a semnat in locul persoanei X. Nu a semnat nimeni. Persoanei X pur si simplu nu-i place sa plateasca. Si pentru asta ar da in judecata pe toata lumea. O sfatuiesc sa-si posteze intrebarea la alta rubrica sub titlul : Caut avocat priceput sa dau in judecata fiscul.

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe venit david mihaela david mihaela Am un PFA si in urma Decizia Curţii Constituţionale nr. 681/2014 publicată în Monitorul Oficial Partea I nr.889/08.12.2014 în care persoanele cu handicap ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere nikuteau nikuteau Am PFA din feb.2010 si am urmatoarele nelamuriri: -la infiintare am de depus decl.220 in baza careia mi-a venit in 2010 o decizie de impunere, pe care am si ... (vezi toată discuția)