Am un PFA si in urma Decizia Curţii Constituţionale nr. 681/2014 publicată în Monitorul Oficial Partea I nr.889/08.12.2014 în care persoanele cu handicap accentuat sunt scutite de impozit pe venit, am solicitat la finante sa fiu scutit de impozitul pe venit pe anul 2014. Ei au raspuns ca nu se poate pe anul 2014 ci doar pe viitor. Pai daca nu am primit decizia de impunere pe 2014 pentru ca nu am depus inca declaratia 200 nu este normal sa intre cu scutirea aceasta si anul 2014? In acest timp am si o contestatie pentru o inspectie fiscala depusa in luna iunie anul trecut si nu am primit raspuns la ea pana acum nu ar intra si aceasta la scutirea de impozit pe venit? Multumesc mult!
Potrivit principiului neretroactivitatii legilor,toate actele normative opereaza doar pentru viitor,nu si pentru trecut. In cazul mentionat ,impozitul ar fi trebuit platit in cele 4 transe trimestriale. Prin declaratia 200 se face doar regularizarea acestuia.
Cele 4 rate de impozit anticipat le-am platit dar la momentul emiterii deciziei de impunere cand se stabileste impozitul final vine decizia CCR si spune ca sunt scutita de acest impozit.Cel care a castigat acest proces cu finantele in urma deciziei CCR avea de patit impozit din 2008 nu vad de ce eu trebuie sa-l platesc!
Consider ca ar fi o posibilitate. In acest sens - prevederi ale Codului de procedura fiscala: ART.205 Posibilitatea de contestare
(1) Împotriva titlului de creanţă, precum şi împotriva altor acte administrative fiscale se poate formula contestaţie potrivit legii. Contestaţia este o cale administrativă de atac şi nu înlătură dreptul la acţiune al celui care se consideră lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal sau prin lipsa acestuia, în condiţiile legii.
(2) Este îndreptăţit la contestaţie numai cel care consideră că a fost lezat în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal sau prin lipsa acestuia.
(3) Baza de impunere şi impozitul, taxa sau contribuţia stabilite prin decizie de impunere se contestă numai împreună.
(4) Pot fi contestate în condiţiile alin. (3) şi deciziile de impunere prin care nu sunt stabilite impozite, taxe, contribuţii sau alte sume datorate bugetului general consolidat.
(5) În cazul deciziilor referitoare la baza de impunere, reglementate potrivit art. 89 alin. (1), contestaţia se poate depune de orice persoană care participă la realizarea venitului.
(6) Bazele de impunere constatate separat într-o decizie referitoare la baza de impunere pot fi atacate numai prin contestarea acestei decizii.
Art. 206 Forma şi conţinutul contestaţiei
(1) Contestaţia se formulează în scris şi va cuprinde:
a) datele de identificare a contestatorului;
b) obiectul contestaţiei;
c) motivele de fapt şi de drept;
d) dovezile pe care se întemeiază;
e) semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia, precum şi ştampila în cazul persoanelor juridice. Dovada calităţii de împuternicit al contestatorului, persoană fizică sau juridică, se face potrivit legii.
(2) Obiectul contestaţiei îl constituie numai sumele şi măsurile stabilite şi înscrise de organul fiscal în titlul de creanţă sau în actul administrativ fiscal atacat, cu excepţia contestaţiei împotriva refuzului nejustificat de emitere a actului administrativ fiscal.
(3) Contestaţia se depune la organul fiscal, respectiv vamal, al cărui act administrativ este atacat şi nu este supusă taxelor de timbru.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.