La fel ca orice ordonanță a Executivului, OUG 114/2018 trebuie aprobată prin lege a Parlamentului pentru a continua să producă efecte. Aprobarea se poate face în două moduri: ori fără nicio modificare la ordonanță, ori cu modificări.
Încă dinainte de apariția ordonanței în Monitorul Oficial au existat reacții negative din partea mediului de afaceri și din partea specialiștilor, care au atras atenția în mod repetat că prevederile actului pot crea mari probleme. Astfel, în acest an, s-au tot transmis semnale de alarmă către Guvern și Parlament, pentru a convinge că legea de aprobare a OUG 114/2018 trebuie să vină cu modificări majore.
Legea de aprobare a fost adoptată tacit de Senat în martie 2019, prima Cameră parlamentară care s-a putut pronunța asupra acesteia, după ce termenul de vot final a expirat. Adoptarea tacită înseamnă o adoptare fără modificări la ordonanță și fără un vot efectiv. Practic, din moment ce Senatul, ca primă Cameră, n-a votat legea în termenul legal, aceasta s-a considerat adoptată tacit și a mers mai departe la Camera decizională - Camera Deputaților în cazul de față. Astfel, deputații ar putea vota legea chiar mâine, deoarece aceasta figurează pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare.
Chiar dacă a trecut tacit de Senat, legea de aprobare a OUG 114/2018 poate căpăta modificări pentru ordonanță în procedura de dezbatere de la Camera Deputaților, însă momentan n-avem raportul comisiilor prin care să se propună adoptarea cu amendamente. La deputați, legea nu mai poate să fie adoptată tacit.
OUG 114/2018 a introdus mai multe modificări legislative controversate în legislație, la finele anului 2018. Printre altele, acest act a venit cu taxele salariale reduse pentru companiile din domeniul construcțiilor, cu taxa pe lăcomie sau cu transformarea pensiilor private în pensii opționale.
Specialiștii și mediul de afaceri au atras atenția în mod constant asupra faptului că ordonanța poate aduce mari probleme. Dacă unele chestiuni au fost rezolvate de Guvern prin ordonanță (corectarea facilităților fiscale din construcții, îndulcirea taxei pe lăcomie și a majorărilor de capital pentru fondurile de pensii private, extinderea domeniilor de activitate ale zilierilor), altele ar putea fi tranșate prin legea de aprobare a OUG 114/2018.
Atenție! Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 114/2018 nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.