Ambalajele reutilizabile pot circula între companii prin schimb, conform Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Însă, începând cu data de 31 martie 2019, firmele care n-au cantitățile necesare pentru schimb trebuie să achite o garanție în bani pentru ambalajele reutilizabile primite.
De la aceeași dată, garanția în bani trebuie încasată de firme și de la clienții persoane fizice. Garanția este, mai exact, de 0,5 lei pe ambalaj atât între companii, cât și între firme și persoanele fizice. Totuși, de menționat că garanția este datorată în cazul ambalajelor primare reutilizabile cu un volum între 0,1 și 3 litri.
„Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești (...) este în cuantum de 0,5 lei/ambalaj între operatorii economici și între operatorii economici și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, utilizate pentru produse destinate consumului populației”, scrie, mai exact, în legea amintită.
Această măsură a fost introdusă în legislație acum câteva luni. Totodată, prevederile legale obligă firmele care introduc pe piață produse ambalate în ambalaje reutilizabile să le marcheze cu sintagma „ambalaj reutilizabil” și, începând din ianuarie 2019, să preia ambalaje reutilizabile astfel încât să atingă un procentaj de returnare de cel puțin 80%.
Firmele care nu marchează produsele cu sintagma „ambalaj reutilizabil” riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 16.000 și 30.000 de lei. Iar dacă nu ating procentajul de returnare de 80%, amenda este cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei. În primul caz, amenzile pot fi date de Protecția Consumatorilor, iar în al doilea - de Administrația Fondului pentru Mediu.