Alături de microîntreprinderi, antreprenorii organizați ca PFA pot solicita, la rândul lor, diverse finanțări nerambursabile acordate atât din fonduri naționale, cât și europene în 2019. Totuși, pentru a îndeplini condițiile de eligibilitate solicitate prin intermediul ghidurilor solicitantului, este recomandat să se parcurgă pașii de mai jos.
1. Înregistrarea la Registrul Comerțului
Fondurile nerambursabile pot fi accesate doar după înregistrarea la ORC a solicitantului. Documentele solicitate pentru înregistrarea unui PFA sunt mult mai puțin numeroase decât cele necesare înregistrării unui SRL și se referă, în special, la următoarele:
- stabilirea sediului social;
- prezentarea documentelor privind experiența sau vechimea profesională, conform activității economice înregistrate.
Termenul de înregistrare al afacerii, dar și taxele percepute de ORC sunt reduse, astfel că acest prim pas poate fi parcurs cu succes în doar câteva zile.
2. Pregătirea situațiilor financiare
În cazul în care între momentul înregistrării afacerii la ORC și depunerea proiectului va trece mai mult timp, atunci antreprenorul trebuie să se asigure că situațiile financiare sunt la zi, iar PFA-ul nu înregistrează datorii restante la bugetul general sau bugetele locale.
Lipsa datoriilor la buget este o condiție obligatorie de accesare a fondurilor nerambursabile, iar acest lucru se va verifica în două momente diferite:
- la momentul înregistrării proiectului;
- la momentul semnării contractului de finanțare.
3. Alegerea firmei de consultanță
Serviciile de consultanță nu sunt niciodată obligatorii pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Cu toate acestea, experiența unui consultant poate fi decisivă pentru obținerea finanțării.
Astfel, PFA-ul poate apela la servicii externalizate pentru întocmirea proiectului și depunerea sa, iar plățile făcute către firma de consultanță vor fi eligibile pentru decontare în cazul semnării contractului de finanțare.
4. Pregătirea planului de afaceri
Planul de afaceri poate fi pregătit atât de către solicitant în mod individual, cât și împreună cu firma de consultanță. Semnarea unui contract de consultanță nu înseamnă faptul că antreprenorul nu mai are responsabilități legate de întocmirea planului de afaceri și a celorlalte documente. În continuare antreprenorul va trebui să furnizeze consultantului informații privind:
- investiția dorită, atât în ceea ce privește lista utilajelor, dar și a prețurilor estimate;
- informațiile tehnice necesare în cadrul proiectului;
- informațiile necesare privind istoricul PFA-ului și activitățile desfășurate.
6. Încadrarea în termenele impuse
Depunerea proiectelor se poate realiza doar în perioada în cadre sesiunea este activă, astfel că antreprenorii trebuie să își aloca suficient timp pentru parcurgerea etapelor detaliate anterior.
Documentația se va depune în format electronic, prin intermediul aplicațiilor disponibile pe site-ul finanțatorilor. Având în vedere faptul că firmele de consultanță au experiență în relația cu procedurile de lucru ale finanțatorilor, este recomandat ca această activitate să fie asumată de acestea prin contractul de consultanță.