Chiar acum câteva săptămâni întrebam cititorii dacă sunt sau nu de acord cu cenzurarea postărilor antivaccinare. Vocali mai mult pe Facebook -- deloc surprinzător! -- criticii unei asemenea măsuri au susținut că li se încalcă astfel dreptul la opinie, libertatea de exprimare ș.a.m.d.
Doar că Facebook e o entitate privată și care poate să decidă în propria ogradă să curețe și să favorizeze orice fel de conținut dorește, utilizatorii fiind oricând liberi să-și mute opiniile și partajările în alte părți, pe alte platforme de social media.
Iar, în lumina acuzațiilor de răspândire acerbă a fenomenului fake news, Facebook alege mai degrabă să sufle și-n iaurt și să nu fie nevoită să răspundă apoi în fața unor oficiali americani sau europeni pentru că nu a luat măsuri pentru a diminua un fenomen care a dus, poate, la creșterea numărului de îmbolnăviri de rujeolă în ultimii ani.
Așadar, Facebook anunță că începe combaterea dezinformării pe tema vaccinării (comunicatul, aici) și anunță și ce măsuri va lua, în mod concret.
"Vom reduce clasamentul grupurilor și paginilor care răspândesc informații false despre vaccinare în secțiunea de noutăți și în secțiunea de căutare. Aceste grupuri și pagini nu vor mai fi incluse în recomandări sau în previziuni când folosiți opțiunea de căutare. Când găsim anunțuri care includ dezinformări despre vaccinări, le vom respinge (...) Nu vom afișa sau recomanda conținut care cuprinde dezinformări despre vaccinările pe Instagram Explore sau paginile de hashtag. Căutăm modalități de a împărtăși informații educaționale despre vaccinuri atunci când oamenii întâlnesc conținut dezinformator cu privire la acest subiect", scrie Monika Bickert, decident în cadrul companiei Facebook.
De exemplu, dacă într-un grup sau pe o pagină se distribuie un material cu privire la care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că conține o dezinformare pe tema vaccinărilor, întregul grup sau pagină va fi exclus/ă de la recomandările făcute de Facebook, se va reduce vizibilitatea acelui grup sau acelei pagini în secțiunea de noutăți pe care fiecare dintre noi o avem pe Facebook (newsfeed-ul) și respectiva pagină sau respectivul grup nu va mai fi de găsit așa ușor nici prin motorul de căutare. Orice reclame cu privire la acel grup sau acea pagină vor fi din start respinse.
În România, conform unui raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică chiar la începutul acestei luni, în cadrul actualei epidemii de rujeolă de la noi din țară (2016-2019), au fost raportate 62 de decese datorate rujeolei. Un singur caz era vaccinat contra rujeolei, iar cei mai mulți nu aveau și alte boli sau complicații preexistente care să favorizeze decesul.
Organizația Mondială a Sănătății plasa reticența la vaccinare printre cele zece amenințări la adresa sănătății mondiale, într-un comunicat de la începutul acestui an. Printre bolile care au cunoscut un "reviriment" în ultimii ani se numără rujeola.
"La nivel mondial, cazurile de rujeolă se îndreaptă spre un nivel alarmant de ridicat, în frunte aflându-se zece ţări în care s-a înregistrat peste 74% din creşterea totală a cazurilor, dar şi alte câteva în care fusese declarată eliminarea rujeolei" - UNICEF. |
Comentarii articol (3)