Începând cu data de 1 aprilie 2019, sponsorizările plătitorilor de impozit pe profit și ale microîntreprinderilor vor putea fi făcute numai către ONG-urile înscrise într-un registru special al Fiscului, conform Legii nr. 30/2019.
„Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale se organizează de A.N.A.F. (Agenția Națională de Administrare Fiscală - n. red.), astfel cum se stabilește prin ordin al președintelui A.N.A.F. Registrul este public și se afișează pe site-ul A.N.A.F. Înscrierea în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale se realizează pe baza solicitării entității (...)”, prevede, mai exact, actul normativ amintit.
Deși mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la 1 aprilie 2019, ANAF nici măcar nu a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin referitor la registrul ONG-urilor. Practic, nu este de ajuns ca acest ordin să fie oficializat, ci ONG-urile trebuie să aibă și timp suficient pentru a se înscrie în registru înainte de data de 1 aprilie 2019.
În caz contrar, sponsorizările către ONG-uri riscă să fie blocate de la 1 aprilie 2019, din moment ce firmele nu vor putea să dea bani dacă aceste entități nu figurează în registrul special al ANAF.
„Suntem pe 12 martie 2019. Mai sunt 19 zile până la sfârșitul lui martie și registrul încă nu există. Sper să nu apară blocaje. Sunt mii de entități care trebuie să se înregistreze în el, atât ONG-uri, cât și unități de cult. Proiecte importante (...) depind de aceste sponsorizări”, a atras atenția și Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, într-o postare de astăzi de pe Facebook.
Pentru a vedea în ce stadiu este înființarea registrului pentru ONG-uri, redacția noastră a transmis Fiscului o solicitare oficială. Vom reveni cu informații imediat ce avem un răspuns de la ANAF.
Conform Legii nr. 30/2019, ONG-urile se pot înscrie în registrul special al Fiscului numai dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, anumite condiții. Mai precis:
- să desfășoare activitate în domeniul pentru care au fost constituite, pe baza declarației pe propria răspundere;
- să-și fi îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative prevăzute de lege;
- să nu aibă obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
- să fi depus situațiile financiare anuale;
- să nu fi fost declarate inactive, potrivit articolului 92 al Codului de procedură fiscală.
De la 1 aprilie 2019, adică din trimestrul al doilea al anului 2019, posibilitatea microfirmelor de a face deduceri din impozitul pe venituri va fi extinsă. Cu alte cuvinte, sponsorizările care se pot deduce din impozit vor putea fi făcute la mai multe entități nonprofit decât în prezent. Desigur, acest lucru depinde de apariția registrului ONG-urilor gestionat de ANAF.