Începând de la 1 aprilie 2019, adică din trimestrul al doilea al anului curent, sponsorizările plătitorilor de impozit pe profit și ale microîntreprinderilor pot fi făcute numai către ONG-urile înscrise într-un registru special al Fiscului, conform Legii nr. 30/2019.
Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale a fost înființat recent de către Fisc și ONG-urile înscrise în el pot fi verificate cu ajutorul aplicației online de aici.
Practic, pentru a vedea dacă un ONG figurează în registru, firmele trebuie să introducă codul de identificare fiscală al acestuia și un cod aleatoriu de validare afișat de aplicație. În urma căutării, aplicația afișează un mesaj din care reiese dacă ONG-ul este înscris sau nu în registrul gestionat de Fisc.
Conform Legii nr. 30/2019, ONG-urile se pot înscrie în registrul special al Fiscului numai dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, anumite condiții. Mai precis:
- să desfășoare activitate în domeniul pentru care au fost constituite, pe baza declarației pe propria răspundere;
- să-și fi îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative prevăzute de lege;
- să nu aibă obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
- să fi depus situațiile financiare anuale;
- să nu fi fost declarate inactive, potrivit articolului 92 al Codului de procedură fiscală.
De la 1 aprilie 2019, adică din trimestrul al doilea al anului 2019, posibilitatea microfirmelor de a face deduceri din impozitul pe venituri este extinsă. Cu alte cuvinte, sponsorizările care se pot deduce din impozit pot fi făcute la mai multe entități nonprofit decât în prezent.
Dincolo de asta, inclusiv plătitorii de impozit pe profit trebuie să facă sponsorizări la ONG-uri înscrise în registrul Fiscului, dacă vor să deducă sumele respective.