Începând de marți, românii pot depune cereri pentru ca întreaga lor contribuție la pensii, achitată de angajatori pentru veniturile salariale, să se ducă la Pilonul I, conform Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 4/2019.
Asta în condițiile în care, de obicei, contribuția la pensii este împărțită între Pilonul I de pensii de stat și Pilonul II de pensii private.
Concret, românii care nu mai vor să contribuie la Pilonul II de pensii private trebuie să depună o cerere de retragere la firma care le administrează pensia privată. În prezent, există șapte administratori:
- Aegon Pensii;
- Allianz-Țiriac Pensii Private;
- BCR Pensii;
- BRD;
- Generali;
- Metropolitan Life;
- NN Pensii.
Datele de contact ale administratorilor fondurilor de pensii private sunt disponibile aici, iar modelul cererii de retragere de la Pilonul II este anexat la articolul de față.
După depunerea cererii de retragere, firma de pensii private va informa românii despre soluționarea acesteia. Informarea se face fie în scris, fie prin orice alt mijloc ce poate fi probat ulterior. De reținut că informarea se face numai o singură dată.
Practic, depunerea cererii de retragere, în măsura în care aceasta este completată corect și complet, duce la încetarea plăților către Pilonul II de pensii private începând cu luna depunerii solicitării. De la acel moment, contribuția la pensii este virată integral la Pilonul I de pensii de stat.
Important! Bine de știut este că banii cotizați la Pilonul II, de către românii care cer retragerea din acesta, rămân acolo până când se deschide dreptul la pensie privată. Contribuția la pensii se duce integral la Pilonul I din luna depunerii cererii de retragere de la Pilonul II.
Comentarii articol (7)