Dacă alegi să ataci o ordonanță de guvern în contencios administrativ, solicitând constatarea neconstituționalității acesteia (de către Curtea Constituțională), este foarte important ca aceasta să nu fie singura cerere.
Conform Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, obiectul principal al cererii trebuie să fie altul decât constatarea neconstituționalității ordonanței respective. De exemplu, o cerere validă ar fi atacarea unui act administrativ local (emis de către o autoritate locală, în baza unei ordonanțe) și cererea de constatare a neconstituționalității ordonanței care a stat la baza actului administrativ.
De asemenea, Legea nr. 554/2004 prevede o listă a acțiunilor în contencios administrativ, în baza cărora se poate cere și constatarea neconstituționalității unei ordonanțe sau a unor prevederi din aceasta:
- acordarea de despăgubiri pentru prejudicii cauzate prin ordonanțe ale Guvernului;
- anularea unui act administrativ emis în baza ordonanței (exemplul de mai sus);
- obligarea unei autorități publice să emită un act administrativ sau să desfășoare o operațiune administrativă.
Într-o astfel de situație, instanța de contencios administrativ va sesiza Curtea Constituțională (dacă sunt îndeplinite condițiile pentru sesizare). Pe lângă sesizarea Curții Constituționale, instanța va suspenda și cauza, până se pronunță Curtea asupra excepției de neconstituționalitate.
În funcție de decizia Curții, instanța de contencios administrativ va soluționa cauza, mai departe (dacă excepția de neconstituționalitate este admisă), sau va respinge acțiunea (dacă excepția este și ea respinsă).
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)