Persoanele care sunt implicate într-un litigiu și observă că o prevedere dintr-o lege sau ordonanță (sau, uneori, o astfel de lege sau ordonanță, în sine) care ar putea fi neconstituțională are legătură cu soluționarea litigiului pot să ceară instanței sesizate cu soluționarea litigiului respectiv sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate.
Această procedură este reglementată de Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.
În cazul în care o persoană vrea să solicite sesizarea cu o excepție de neconstituționalitate a Curții Constituționale, de către instanța care judecă un litigiu în care acea persoană este implicată (ignorând, pentru moment, faptul că excepția poate fi ridicată și din oficiu), trebuie să știe că este necesară îndeplinirea anumitor condiții pentru aceasta:
- excepția să vizeze o lege sau o ordonanță în vigoare (sau prevederi din acestea);
- legea sau ordonanța vizată (sau prevederea din acestea) să aibă legătură cu soluționarea cauzei;
- neconstituționalitatea legii/ordonanței/prevederii respective să nu fi fost constatată, anterior, de către Curtea Constituțională.
- Atenție! Sesizarea Curții Constituționale poate fi cerută în orice fază a procesului, indiferent de obiectul acestuia.
Care este procedura de sesizare
Instanța căreia i s-a cerut sesizarea CCR fie va sesiza Curtea Constituțională, fie va respinge cererea de sesizare printr-o încheiere motivată. Dacă a fost respinsă cererea de sesizare, încheierea de respingere poate fi atacată cu recurs, în 48 de ore, la instanța imediat superioară.
În cazul în care instanța sesizează CCR cu excepția de neconstituționalitate, aceasta se va face tot printr-o încheiere, unde vor fi incluse:
- numele părților și datele relevante ale acestora, pentru citare;
- punctele de vedere ale părților;
- dovezile depuse de acestea;
- opinia instanței care a sesizat Curtea Constituțională.
Atenție! Instanța nu este obligatorie să suspende procesul în cadrul căruia a fost ridicată excepția de neconstituționalitate, însă nimic nu interzice acest lucru.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)