avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Exceptia de neconstitutionalitate - judecare, ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Exceptia de neconstitutionalitate - judecare, aplicabilitate

va rog sa-mi spunti daca am inteles bine sau nu acest lucru?
daca exceptia de neconstitutionalitate se respinge, inseamna ca solutia data intr-un dosar nu mai poate fi folosita in alte cazuri?
cine admite sau nu exceptia de neconstitutionalitate?
cazurile in care pot fi folosite aceste exceptii sunt diferite?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:03, 13 Iunie 2012
Legea nr.47/1992

Art.29

- (1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
(2) Excepţia poate fi ridicată la cererea uneia dintre părţi sau, din oficiu, de către instanţa de judecată ori de arbitraj comercial. De asemenea, excepţia poate fi ridicată de procuror în faţa instanţei de judecată, în cauzele la care participă.
(3) Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale.


si, in continuare, acelasi articol:

(4) Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi. Dacă excepţia a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând şi susţinerile părţilor, precum şi dovezile necesare. Odată cu încheierea de sesizare, instanţa de judecată va trimite Curţii Constituţionale şi numele părţilor din proces cuprinzând datele necesare pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestora.
(5) Dacă excepţia este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin.(1), (2) sau (3), instanţa respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Încheierea poate fi atacată numai cu recurs la instanţa imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Recursul se judecă în termen de 3 zile.


Prin urmare, instanta sesizata cu o exceptie de neconstitutionalitate se pronunta asupra admisibilitatii cererii.

Respingerea exceptiei nu impiedica introducerea, in cadrul altui proces, a unei cereri identice. O astfel de cerere este admisibila. Curtea isi poate reevalua pozitia si isi poate modifica jurisprudenta. In schimb, este inadmisibila o cerere avand ca obiect un text declarat deja neconstitutional de catre Curte. Odata declarat neconstitutional, textul de lege trebuie inlaturat de la aplicare de catre instanta de judecata fara a fi nevoie de o noua interventie a Curtii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea constitutionala sofia1975 sofia1975 Nu stiu dacaaici e corect sa deschis acest topic...dar cine stie va rog sa-mi spuna! un proces prin care se cer drepturi salariale s-a suspendat pt ca s-a ... (vezi toată discuția)
Exceptia informitatii cererii de chemare in judecata CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Are cineva o speta cu admiterea acestei excdptii? Este vorba de exceptia informitatii. (vezi toată discuția)
Exceptiile de neconstitutionalitate si insolventa florindbro florindbro Exceptiile de neconstitutionaliate-admisibile- pentru articole din legea insolventei pot suspenda executarea procedurilor de insolventa? (vezi toată discuția)